El Periódico - Català

Un quart batxillera­t per captar els indecisos

Els alumnes b rebran continguts combinats de les modalitats actuals

- OLGA PEREDA

La futura llei d'educació incorporar­à una nova modalitat de batxillera­t. Ara mateix n'hi ha tres tipus: Humanitats i Ciències Socials, Arts i Ciències (disciplina aquesta última a la qual s'afegirà Tecnologia). Una vegada que la nova LOMLOE (llei orgànica de millora de la LOE)) entri en vigor, n'hi haurà un quart tipus: el batxillera­t general, en el qual els estudiants podran rebre continguts combinats dels tres models ja vigents, segons ha pogut saber aquest diari.

Aquesta opció pretén retenir en els centres educatius aquells alumnes que encara no tenen clara la trajectòri­a d'especialit­zació. L'objectiu és seduir-los perquè continuïn estudiant superant la tradiciona­l dualitat entre les ciències i les lletres. Igual com les altres tres opcions, el batxillera­t general donarà accés a la formació de grau superior, universita­t inclosa.

Un dels objectius que persegueix amb més afany el Ministeri d'Educació, i en particular la creació d'aquesta nova modalitat de batxillera­t, és combatre l'abandoname­nt escolar precoç a Espanya: que se situa en el 17% davant el 10% europeu. Tot i que el batxillera­t no forma part de l'educació obligatòri­a per llei (que inclou des dels 6 fins als 16 anys), el departamen­t que dirigeix Isabel Celaá vol que el 90% dels alumnes que es graduen en secundària continuïn formant-se en els cicles postobliga­toris, com va avançar la ministra en una recent entrevista amb EL PERIÓDICO.

/

SEDUIR ALUMNES Amb la meta de seduir més alumnes, la LOMLOE permetrà realitzar els estudis de batxillera­t –sigui la modalitat que sigui– en tres anys en lloc dels dos actuals. Un dels seus articles especifica que el Govern, després de la consulta prèviaa les comunitats autònomes, «fixarà les condicions en les quals l'alumnat pugui fer el Batxillera­t en tres cursos en règim ordinari, sempre que les seves circumstàn­cies personals, permanents o transitòri­es, ho aconsellin». En aquest cas, les autoritats educatives contemplar­an la possibilit­at que l'estudiant cursi simultània­ment matèries dels dos cursos.

El nou tipus de batxillera­t s'acaba d'incorporar al text legislatiu després d'una esmena d'ERC, acceptada pel PSOE i Unides Podem. La LOMLOE (que substituir­à la polèmica LOMCE, coneguda com a llei Wert pel cognom del llavors ministre del PP) encara s'està cuinant al Congrés dels Diputats. Una vegada que la ponència acabi la seva feina (s'han rebut més de 1.100 esmenes), la norma passarà al Senat i anirà de tornada a la cambra baixa, on serà ratificada definitiva­ment.

/

GRADUAT AMB UN SUSPENS La futura llei d'educació –la vuitena des dels anys 70– també té per objectiu aturar un altre dels grans problemes a Espanya: la repetició de curs, 28% davant l'11% de l'OCDE. Segons va explicar Celaá, l'avaluació col·legiada farà que la repetició sigui per definició una mesura excepciona­l. «Ara mateix s'abusa de la repetició, que és una cosa dolenta per a l'alumne i per al sistema. L'OCDE va posar en marxa un estudi en el qual es va prendre dos alumnes en igualtat de condicions. A un se'l va deixar repetint i l'altre va promociona­r. El resultat va ser que el segon va arribar molt més lluny», va remarcar la ministra. En el cas de batxillera­t, l'alumne podrà graduar-se amb una assignatur­a (una de sola) suspesa sempre que la junta d'avaluació consideri que ha adquirit prou coneixemen­ts.

La futura norma d'educació organitzar­à el batxillera­t en assignatur­es comunes, de modalitat i optatives. Les matèries comunes seran Filosofia, Història de la Filosofia, Història d'Espanya, Llengua i Literatura Castellana, Llengua cooficial i Literatura (per a les autonomies que la tinguin), Educació Física i Llengua Estrangera. Les comunitats autònomes ordenaran les matèries optatives i els centres concretara­n l'oferta d'aquestes matèries en el seu projecte educatiu. Els centres han de posar a disposició de l'alumnat totes les assignatur­es, que només deixaran d'impartir-se quan no existeixi demanda suficient dels estudiants. En aquest cas, queda oberta la possibilit­at d'estudiar la matèria en un altre centre educatiu.

H

 ?? Alumnes de secundària i batxillera­t estudien a casa durant el confinamen­t. ?? 33
JULIO CARBÓ
Alumnes de secundària i batxillera­t estudien a casa durant el confinamen­t. 33 JULIO CARBÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain