El Periódico - Català

La despesa social disposa de 9.000 milions europeus

El rècord de b 239.765 milions suposa el 52,6% de tot el Pressupost

- AGUSTÍ SALA ROSA M. SÁNCHEZ

La despesa social en els Pressupost­os Generals de l'Estat per al 2021 sumarà 239.765 milions d'euros, un 10% més que en els comptes vigents –prorrogats des del 2018–, amb gairebé 9.000 milions de fons europeus destinats a aquestes partides. De cada euro dels comptes públics, 52,6 cèntims aniran a parar a partides com ara pensions, atur i vivenda.

Segons la portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, és la partida «més gran en despesa social de la història» i inclou la revaloritz­ació de les pensions un 0,9% en el cas de les contributi­ves, que cobren 9,76 milions de pensionist­es, i de l'1,8% en les no contributi­ves, que cobren uns 450.000 pensionist­es, i que suposa un increment del doble respecte a les primeres.

Sense l'aportació dels fons europeus, va afegir Montero, la partida de despesa social creixeria un 6%, cosa que demostra el compromís del Govern amb aquestes partides. Es tracta d'una partida més gran a la del sostre de despesa, perquè es refereix a un pressupost consolidat que inclou l'Estat, la Seguretat Social, organismes autònoms, agències estatals i organismes públics.

/

SOUS PÚBLICS Segons el Govern, també s'inclou en aquesta partida la pujada del 0,9% per a 2,5 milions d'empleats públics, així com les previsions de noves ofertes públiques d'ocupació. També entra en aquesta xifra el finançamen­t de la dependènci­a per arribar a 1,1 milions de beneficiar­is i 3.000 milions més per «consolidar» l'ingrés mínim vital (IMV), un dels punts que havia encallat la negociació entre els socis de Govern d'Unides Podem i el PSOE, i arribar a les 850.000 llars.

Així mateix, s'augmenta el 59% en els recursos per a la pobresa infantil per arribar a 1,14 milions de nens, i s'inclou l'ampliació a 16 setmanes dels permisos de paternitat, que benefi

Infraestru­ctures i Ecosisteme­s resilients

Sanitat

Educació

Accés a l'Habitatge i Edificació

Comerç, Turisme i Pimes

Foment de l'ocupació

Serveis Socials i Promoció Social

Altres actuacions de caràcter econòmic

Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó

Altres

Les pensions no contributi­ves

ciarà 236.000 famílies.

Destaquen les mesures per «reforçar la cohesió i la justícia social». En aquest sentit, la política sanitària registra una alça del 75,3%, i comptarà amb 7.330 milions, que són 3.149 milions més que als anteriors comptes. La política de foment de l'ocupació creixerà el 29,5%; la destinada a vivenda, un 25%, i la de beques pujarà 514 milions, fins als 2.090 milions. Les dotacions per a serveis socials creixen un 70,3% i l'indicador públic de rendes d'efectes múltiples (IPREM), que s'utilitza per a les prestacion­s vinculades amb la pobresa, augmentarà el 5%, amb la qual cosa experiment­arà l'alça més gran des que es va crear el 2004.

/

DIGITALITZ­ACIÓ Gràcies als fons europeus també experiment­aran grans pujades les partides destinades a recerca, desenvolup­ament i innovació (R+D+i) i la digitalitz­ació, amb 12.344 milions. També es duplica la despesa en infraestru­ctures, fins a 11.500 milions per a «la cohesió territoria­l», i les polítiques per a la indústria rebran 5.690 milions.

Altres partides que es beneficiar­an de l'increment de recursos són les dedicades a avançar en una economia més verda i sostenible, amb 5.300 milions per a les energies renovables i l'eficiència energètica, entre les altres. La indústria i l'energia són els apartats que rebran més volum de fons europeus, amb el 21% del total; seguit per l'R+D+i i la digitalitz­ació, amb el 17,8%; les infraestru­ctures i els ecosisteme­s resilients, amb el 17,6%, i la sanitat i l'educació, amb l'11,1% i el 6,8%.

El permís de paternitat

H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain