El Periódico - Català

Manel Casals

Director del Gremi d'Hotels de Barcelona

- PATRICIA CASTÁN

La falta de turistes ha obligat els hotels de Barcelona a aguditzar l'enginy amb nous serveis i activitats, orientats ara al públic local. L'ús dels seus espais com a vivendes i oficines dona accés als nous clients a un luxe a preus més baixos.

Als escassos hotels oberts a Barcelona s'hi veuen des de fa mesos pocs clients, però encara menys maletes. La raó no és només l'extinció temporal del turisme per la Covid, sinó també la innegable realitat que els hotels del 2020 ja no són mers allotjamen­ts per a una estada curta. Per les seves portes passen ara persones que utilitzen les habitacion­s com a oficines per hores (estil coworking) o fins i tot com una llar temporal (coliving). També els visiten cada vegada més catalans i fins i tot barcelonin­s a la recerca d'una experiènci­a nova, com ara sopar i dormir en un hotel de superluxe a un preu mai vist. Aquesta opció és avui l'única via per disfrutar d'un restaurant a la ciutat, ja que, amb les restriccio­ns sanitàries, només els clients allotjats poden accedir a la gastronomi­a i als bars d'un hotel.

La nova bateria d'iniciative­s relleva els intents previs de l'estiu, més centrats en les terrasses, la gastronomi­a i l'oci, així com les ofertes que apuntaven a un públic més global, quan encara s'esperava una mica de turisme. Però les limitacion­s que obliguen a tancar la restauraci­ó i fixen el toc de queda a les deu de la nit a tot Catalunya han donat un altre revés al sector hoteler a Barcelona, que amb lentitud progressav­a en el seu volum d'obertures. De fet, un grapat d'establimen­ts de luxe, com el Mandarin Oriental, el Monument i el Bagués, tenien oberts temporalme­nt sol els serveis gastronòmi­cs, enfocats al públic local. Al no comptar encara amb hostes, amb les noves regles del joc han hagut d'abaixar la persiana. Actualment, la ciutat té actius (amb allotjamen­t) el 30% dels seus hotels, amb una mitjana d'ocupació del 20%. I només

Els punts suspensius tornen a irrompre en el calendari de molts hotels, que continuen posposant la seva reobertura davant la incertesa que implica la pandèmia. Aquesta setmana són 132 els actius, el 30,14% de l'oferta local, minvada de nou per les restriccio­ns en restauraci­ó. Fins a finals d'any es preveu la reobertura de poc més d'una vintena, xifra que podria caure si es prorroguen aquestes limitacion­s o en funció del tipus de toc de queda. Manel Casals recorda que en un setembre normal les pernoctaci­ons ronden l'1,6 milions, mentre que en aquest no han passat de 120.000. No contempla una reactivaci­ó (mínima) fins a Setmana Santa, sempre que la pandèmia ho permeti. El canvi de data del Mobile, retardat al juny, ha empès moltes reoberture­s a aquesta data, ja que deixa sense al·licient els mesos fluixos d'hivern.

L'ocupació és baixa i dispar. En categories mitjanes es mou entre el 20% i pics del 50% puntuals. Per al luxe les quotes són pitjors: del 6% al 15%. La situació és comuna a grans destins d'arreu del món i Casals no dubta que el sector tornarà a ser viable, però no descarta el tancament de petits establimen­ts o l'entrada de fons internacio­nals en algun hotel important que no pugui assumir pèrdues. No obstant, fonts de la consultora 3 Capital Real State apunten que els principals clients de traspassos o eventuals vendes (algunes en procés de negociació) seran els mateixos hotelers locals amb capacitat econòmica. aquests poden tenir oberts els seus bars i restaurant­s per a qui hi pernocta.

Aquesta nova circumstàn­cia ha originat moltes anul·lacions de reserves de viatgers que descarten venir a una ciutat sense barres ni taules, així com algun tancament hoteler temporal i el fre de noves obertures, però també ha esperonat el sector per buscar fórmules per mantenir-se actiu. Entre d'altres, vinculant gastronomi­a amb allotjamen­t, recuperant la idea de la mitja pensió o pensió completa.

/

GRAN ACOLLIDA El luxós Eurostars Grand Marina acaba d'iniciar la campanya (durant un mes) Vine a sopar i et convidem a dormir, per només 120 euros (copa de benvinguda, sopar, nit d'allotjamen­t i esmorzar, per a dos), per a residents a Catalunya, un preu impensable en aquesta categoria. El Majestic, al passeig de Gràcia i reobert recentment, va començar llançant el reclam d'habitacion­s des de 159 euros com a escenari perfecte de cites romàntique­s o aniversari­s de clients o curiosos. Però davant el gir de la normativa ha ideat un paquet de superluxe que inclou també esmorzar i un sopar o dinar per a dos per 259 euros, que està tenint una «gran acollida» entre els catalans amb ganes d'escapada a la capital i també entre la ciutadania.

A l'Arts, a primera línia de mar, l'experiènci­a completa amb esmorzar, sopar, habitació i pàrquing costa ara 275 euros, un preu inferior al que costaria només dormir-hi normalment... També prepara passis d'un dia per a coworking.

Són només diversos exemples de fórmules combinades. Manel Casals, director del Gremi d'Hotels de Barcelona, destaca que ni en l'entorn més advers aquest sector ha deixat de bategar o mirar d'«anar un pas més

Tristes previsions, almenys fins Setmana Santa

enllà». «El tancament de la restauraci­ó ha fet molt mal. No són només 15 dies; l'efecte es notarà almenys un mes i mig», opina. La incertesa que la mesura s'estengui en el temps porta molts potencials viatgers a descartar Barcelona per al plaer o la feina.

La pirueta dels hotelers actius està anant més enllà, a la recerca de serveis que no ensopeguin amb limitacion­s. Un dels més interessan­ts és el del coliving. «Hi ha gent que per la pandèmia no pot conviure en un pis petit, o estudiants que no saben quant de temps podran assistir a classe i no poden comprometr­e's a llogar un pis sis mesos, o gent que no pot pagar una fiança davant de tanta incertesa .... Cal reinventar-se i ser flexibles», resumeix Camille Gil, responsabl­e de Comunicaci­ó Corporativ­a. Per això, als Campanile han implantat la llarga estada (mínim un mes) a partir de 500 euros, amb pàrquing, neteja, internet i opció de restauraci­ó a baix preu. En una aposta pels «valors de contribuci­ó a la societat», accepten mascotes, ofereixen una nit gratis als autònoms que han de viatjar per feina, fan donacions a bancs d'aliments...

Un altre hotel que ja figura per sempre en l'ADN de Barcelona com a pioner i únic gran luxe que es va bolcar amb generosita­t a l'aïllament de pacients lleus durant el confinamen­t va ser el Cotton House, que exerceix de nou com a hotel, però ha afegit l'opció de llarga estada, d'un a 12 mesos, amb els serveis d'un hotel i menús especials. Han fet el mateix amb altres establimen­ts del grup: els Praktik Bakery, Essens, Garden i Rambla, així com l'AC Victoria Suites amb fins a dos dormitoris. En tots, les zones comunes s'utilitzen com a llar provisiona­l, i fins i tot les àrees de feina s'acomoden per a aquesta nova vida, amb internet, neteja... La llista no deixa de créixer, amb opcions que arriben als apartament­s turístics de luxe Suites Avenue, al passeig de Gràcia, des de 1.500 euros al mes, amb comoditats per viurehi i treballar-hi.

En alguns casos, els hotels han preferit posar el focus en els profession­als que necessiten un espai de treball segur i còmode. Aprofundei­xen en els anomenats usos híbrids, atenent que molts potencials usuaris no poden o volen lligar-se a un coworking per mesos (negoci que ara viu hores baixes en zones com el Poblenou) i prefereixe­n opcions més elàstiques o econòmique­s. L'opció també es dirigeix a qui teletrebal­la però prefereixe­n ferho unes hores fora de casa.

MÀXIMA FLEXIBILIT­AT / Kimpton Vividora, un cinc estrelles `boutique', va comptar al setembre amb mig centenar d'usuaris diaris d'aquest coworking, on tots els espais comuns queden disponible­s les 24 hores, amb tarifes des de 9 euros al dia a 79 al mes, amb wifi, aigua, cafès... i accés a gimnàs reservat, piscina i terrassa per als abonats mensuals. Amb les noves restriccio­ns, han optat per suspendre aquest servei uns dies. Al Grums, al Poblesec, els espais comuns de treball es limiten avui als hostes, però mantenen l'opció de llogar les seves habitacion­s com oficines per hores. Sigui només per feina o en packs amb menjar, per exemple. La flexibilit­at d'aquest hotel és màxima: han impulsat habitacion­s combinades amb restaurant i spa, per a una nit o unes hores. «Hi ha qui reserva una habitació per hores per poder sopar; té molt èxit», expliquen, després d'implantar nous sistemes de neteja amb viricides nebulitzat­s. Aquesta opció amb un circuit d'aigües costa 99 euros (nit sencera, 147).

A l'Eixample, el Gallery promou el homtel (de home i hotel), tant per treballar a les seves habitacion­s habilitade­s com a oficines diürnes (amb wifi, impressore­s, còmodes taules...), com als seus espais comuns condiciona­ts. Alhora ofereixen l'allotjamen­t de llarga estada (més d'un mes) a preu tancat. I bons especials de fins a 45 nits per consumir quan es vulgui.

Derby Hotels ha convertit el seu emblema, el Claris, en un hotel idoni per a reunions de feina i presentaci­ons segures i amb tota mena de facilitats, tant al seu ampli terrat, a la fresca, com en una galeria semioberta. Les seves habitacion­s també poden exercir de lloc de treball.

La ciutat manté actius només el 30% d'aquests allotjamen­ts,

amb una mitjana d'ocupació del 20%

El sector llança paquets de nit i sopar, única opció gastronòmi­ca en restaurant que hi ha ara a BCN

 ??  ??
 ??  ?? Teletrebal­l al terrat del Suites Avenue, al passeig de Gràcia.
Teletrebal­l al terrat del Suites Avenue, al passeig de Gràcia.
 ??  ?? Servei de sopars per a clients que passen la nit al Majestic.
Servei de sopars per a clients que passen la nit al Majestic.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? El Claris, on es pot treballar i menjar si s'hi està allotjat.
EL PERIÓDICO
El Claris, on es pot treballar i menjar si s'hi està allotjat. EL PERIÓDICO
 ??  ?? Un resident dels hotels Campanile.
Un resident dels hotels Campanile.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain