El Periódico - Català

Miguel Falomir

Director del Museu Nacional del Prado

- BEATRIZ MARTÍNEZ

El Museu del Prado ha reobert la sala on s'exposen les peces del Bosch, després d'una remodelaci­ó integral que ara permet admirar amb tot detall una obra mestra com El jardí de les delícies, gràcies a la il·luminació millorada i a una pantalla.

El Prado no seria el mateix sense l'obra del Bosch. És un dels actius més importants de la pinacoteca juntament amb Velázquez i Goya i, la sala on es trobava El jardí de les delícies, era una de les més visitades. Més de 7.000 visitants al dia en temps pre-Covid. Tant és així que resultava incòmode acostar-se a un quadro que continua generant tota mena de teories, fascinació i misteri i en el qual l'important són els detalls. Si Las Meninas pot ser contemplad­a des de lluny sense perdre un bri de la seva imponència, en aquest cas resulta tota una experiènci­a poder acostar-se i mirar amb deteniment i calma cada una de les escenes minúscules que apareixen als tres plafons de l'obra.

Per això, els responsabl­es del museu van emprendre una remodelaci­ó integral de la sala 56A de l'edifici Villanueva dedicada al Bosch. D'una banda, volien optimitzar l'espai i donar-li un nou concepte més modern i diàfan perquè les pintures poguessin brillar amb una contundènc­ia més gran.

Per a això han fabricat un nou sistema de suports (metàl·lics) per als tres tríptics exposats (El jardí de les delícies, El carro de fenc i L'adoració dels Reis), que reemplacen així els més aparatosos (ocupaven el doble d'espai) que es van construir per a la gran exposició monogràfic­a del 2016 realitzada amb motiu del cinquè centenari de la mort de l'artista, que es va convertir en la més visitada de la història del museu, amb més de 600.000 persones.

MANTA IGNÍFUGA Els models acabats d'inaugurar són més reduïts, d'estètica minimalist­a i s'integren amb el nou color de la sala, d'un verd més fosc, que realça la gràfica i els tons de les pintures. La plataforma elevada permet una visió més precisa des de tots els angles (també de les comportes externes) i l'eliminació del dispositiu en forma de banyera afavoreix una contemplac­ió en proximitat, amb la separació d'una catenària. A més, són suports desmuntabl­es, cosa que facilitarà el moviment de les obres, i contenen un compartime­nt intern amb una manta ignífuga a tall de funda que protegeix les obres en cas d'emergència: aigua, fum, pols o foc, una mesura que té a veure amb els nous protocols d'im

«El Bosch és important perquè ens ensenya a aturar-nos a mirar», afirma Andrés Úbeda

L'aforament màxim de la sala renovada és de 41 persones, fet que permet veure l'obra sense aglomeraci­ons

plantació del Pla de Protecció de Col·leccions.

La il·luminació també és una altra de les novetats. Una sèrie de focus col·locats en posicions estratègiq­ues permeten tornar la nitidesa a les obres, sense zones fosques. El repte tècnic més gran era el revers de les ales, atesa la limitació de l'angle d'incidència, una cosa que s'ha pogut corregir gràcies a projectors que concentren la llum en forma quadrada o rectangula­r per evitar que el feix es dispersi.

TANCADA DURANT LA PANDÈMIA La sala del Bosch s'havia mantingut tancada des que l'emergència sanitària va obligar al tancament temporal del Museu. No obstant, la demanda del públic per El jardí de les delícies ha continuat durant el confinamen­t. El vídeo més vist del programa online #PradoConti­go va ser precisamen­t el dedicat a aquest quadro, generant més d'1,3 milions d'impression­s. Observant aquestes xifres, durant aquests mesos s'ha accelerat la modernitza­ció d'aquest espai tan especial, en el qual es poden veure sis de les 20 obres que se li atribueixe­n al pintor flamenc. A més dels tres tríptics està la Taula dels pecats capitals (que s'exhibeix en una nova vitrina), Extracció de la pedra de la follia i Las temptacion­s de sant Antoni Abad, totes elles adquirides pel rei Felip II al segle XVI poc després de la mort de l'autor i que van passar a formar part de la Col·lecció Reial Espanyola que més tard heretaria El Prado.

Quan el Museu va anunciar la seva reobertura amb l'exposició Reencuentr­o, ja es va advertir que El jardí de les delícies no en formaria part. Ara reapareix en tota la seva esplendor i per fi l'entorn convida a mirar l'obra amb deteniment. Per remarcar la importànci­a de cada un d'aquests minúsculs elements, un monitor de 65 polzades Samsung permet veure una successió animada de detalls sorprenent­s de les obres exposades en un format més gran, com si s'apliqués una lupa directamen­t sobre el quadro.

«El Bosch és important perquè ens ensenya a aturar-nos i a mirar», va assegurar en la presentaci­ó Andrés Úbeda, director adjunt de Conservaci­ó i Investigac­ió del Museu del Prado. Per mirar l'estranyesa, els símbols, les criatures i la fantasia perversa de les escenes del Bosch que, potser, en aquests temps de pandèmia que vivim, semblen més pertorbado­rs que mai.

Potser és el moment de redescobri­r en tota la seva dimensió aquestes obres sense aglomeraci­ons, ja que l'aforament d'aquesta sala permet un màxim de 41 persones. Depenent de l'evolució de la situació, el Museu preveu anar obrint més espais.

De moment es pot visitar la primera planta, l'exposició temporal Invitadas, El tesoro del Delfín i Reencuentr­o. I el que ens doni temps a entreveure ràpidament pel recorregut de pintura flamenca que ens porta fins a la sala del Bosch.

 ??  ??
 ??  ?? `El jardí de les delícies', del Bosch, a la sala remodelada.
`El jardí de les delícies', del Bosch, a la sala remodelada.
 ??  ?? JOSÉ LUIS ROCA
JOSÉ LUIS ROCA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain