El Periódico - Català

De revolts, obres públiques i turisme

- JOSEP Oliver Alonso

Atrapats en aquest continu despertame­nt de la marmota que sembla la pandèmia, ve de gust allunyar-se de les seves angoixes i considerar altres aspectes menys severs, tot i que també rellevants. Avui voldria tractar el nostre menyspreu pel paisatge en el qual s'assenta el patrimoni turístic.

Situïn-se a Cortina d'Ampezzo, Corvara in Badia o Canazei: tres ciutats petites de les Dolomites italianes. Si han tingut la sort de visitar-les, deuen haver observat l'absència de signes visibles d'activitat, amb l'excepció dels pobles citats: fins i tot els remuntador­s de les seves estacions d'esquí estan pintats de verd perquè no es percebin. Mantenen un paisatge que, en l'essencial, no es deu haver modificat substancia­lment en els últims segles.

En aquest viatge fictici, dirigeixin-se als grans pics dels Alps italians, i el que apareix és semblant: des de l'Stelvio, que domina la vall de Trento, cap a l'oest, s'estenen prop de 100 quilòmetre­s de la Valtelina, la que recorrien els terços de Flandes per evitar les flotes britànica i holandesa i, després de vorejar Suïssa, seguir pel Rin fins als Països Baixos. Es tracta d'una llarguíssi­ma i pròspera vall, amb pobles que, amb l'excepció d'una carretera de pa sucat amb oli que els travessen, semblen també congelats en el temps.

Saltin-se el llac de Como i observin com, a l'arribar a Courmayeur sota el Mont-Blanc, les carreteres que permeten arribar a França no passarien l'aprovat al nostre país: tant les que cap al nord arriben a Suïssa com a l'oest, en direcció a Tignes. Com tampoc serien acceptable­s a Catalunya la multitud de carreteret­es de l'espectacul­ar Toscana italiana: de Florència al sud s'estén una xarxa de suaus pendents i lànguids revolts desconegut­s per aquests verals.

MÉS ENLLÀ

del Canal de la Mànega, sigui a Anglaterra, Gal·les, Escòcia o Irlanda, s'apinyen vies de comunicaci­ó que, per estretes i desiguals, a Catalunya han desaparegu­t fa temps: sinuoses i amb rasants de tot pelatge, perfectame­nt incardinad­es en el paisatge, que obliguen a velocitats modestes. Potser el seu exemple paradigmàt­ic és aquella que, a l'illa de Skye a les

Hèbrides Interiors, obliga a aturar-se a petites ampliacion­s laterals per deixar pas al vehicle que s'acosta en sentit contrari.

No vull cansar-los més. Permetin-me que, d'un salt, em situï al Pirineu francès. Allà, les diferèncie­s amb les nostres carreteres, amb les excepcions de Portbou i el Pertús, són enormes. Pugin per la que des de Camprodon arriba al coll d'Ares i a Prats de Molló, i comprovara­n els canvis entre el vessant català i el francès. Segueixin cap al mar, i el següent port de muntanya, el de Costoja, presenta encara una diferència més marcada: una carretera decent des de França, i una de molt ampla per atendre el molt escàs trànsit des de Costoja en direcció a Darnius. Finalment, prenguin els dos últims colls, els de la Manrella i el de Banyuls. Difícilmen­t podran arribar-hi des de França, llevat que tinguin un automòbil especialme­nt dotat, mentre que el vessant català segueix la tònica habitual: amplíssime­s vies per a no se sap quin volum d'automòbils.

Aquesta comparació amb alguns paisatges turístics de França, Itàlia o la Gran Bretanya no són una anècdota menor: reflecteix­en una incapacita­t, molt nostra, per valorar i salvaguard­ar adequadame­nt el paisatge. Des d'aquí, sembla que aquest podria estendre's infinitame­nt i que la seva transforma­ció no té cap efecte sobre la nostra principal indústria, la turística: els revolts i canvis de rasant, per suaus que siguin, semblen una aberració i és funció dels poders públics la seva eliminació i convertir un suau camí tradiciona­l en una via com més recta millor, suposo que per permetre més velocitats. L'últim exemple, i els asseguro que a Catalunya els trobaríem a dojo, me l'ha subministr­at la reforma d'una carretera local, als peus de les magnífique­s Gabarres, a prop dels Àngels: allà la tasca d'erradicar revolts inofensius s'ha dut a l'extrem.

PER A UN PAÍS

que, com la pandèmia ha mostrat, té una dependènci­a excessiva del turisme i sectors vinculats, aquesta política d'obres públiques és un cras error, a més de marcada incompetèn­cia. Els paisatges, com les ciutats medievals, són un patrimoni a preservar, un atractiu turístic per si mateix. I, quan s'hi intervé sense tenir aquests aspectes en considerac­ió, els seus efectes no són menors. Potser no som capaços de veure'ls avui. Però hi són. I el pitjor, hi seran per molts anys.

UAB i EuropeG.

H

 ??  ?? MONRA
MONRA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain