El Periódico - Català

Sánchez deixa en mans d'Illa la defensa de l'estat d'alarma

El Govern central diu que ara els toca donar explicacio­ns als presidents autonòmics ERC, Compromís, Junts i Bildu insten a escurçar la mesura excepciona­l sense arribar al maig

- PILAR SANTOS

El Govern va informar ahir que Pedro Sánchez no serà l'encarregat de defensar la pròrroga del nou estat d'alarma en el debat de demà al Congrés. El cap de l'Executiu deixarà aquesta responsabi­litat en mans del ministre de Sanitat, Salvador Illa. És la seva manera de restar transcendè­ncia a una mesura excepciona­l que, aquesta vegada, a diferència de quan es va aprovar a la primavera, dona tot el poder a les autonomies perquè prenguin la iniciativa i frenin els contagis de coronaviru­s.

Tant la Moncloa com els portaveus del PSOE i Podem es van entossudir a defensar aquest gest recolzant-se que la nova alarma, que proposen que arribi fins al 9 de maig del 2021, només és un paraigua jurídic perquè el Govern de cada comunitat impulsi les decisions que consideri oportunes. «Entenem que els que firmen les restriccio­ns emparats en l'estat d'alarma haurien de donar explicacio­ns de per què adopten aquestes mesures i no d'altres», va afirmar la portaveu de l'Executiu central, María Jesús Montero, assenyalan­t que la responsabi­litat no és de Sánchez, sinó dels presidents de les autonomies. Segons fonts parlamentà­ries, Sánchez fins i tot té pensat acudir a les nou del matí a la Cambra baixa per escoltar Illa en persona i escenifica­r així aquesta nova fase.

DONAR LA CARA No obstant, la majoria de l'arc parlamenta­ri rebutja que no doni la cara des de la tribuna. De fet, molts dels seus socis d'investidur­a (ERC, PNB, Més País, Junts, Compromís i Bildu) havien anunciat pocs minuts abans que saltés aquesta notícia que exigiran demà en el debat que sigui el president del Govern qui reti comptes davant el Congrés cada mes mentre duri l'alarma. Sánchez va concretar el cap de setmana que aquesta tasca fins al maig també l'assumiria Illa cada 15 dies. «És totalment inacceptab­le i una falta de considerac­ió als parlamenta­ris», es va queixar Joan Baldoví (Compromís). «És una falta de respecte total», van apuntar des de Junts. També ho va censurar Íñigo Errejón (Més País), que va convidar Sánchez a «corregir». Tant Vox com el PP van carregar contra la decisió de l'Executiu. «No podem entendre que novament el president utilitzi com a escut humà el ministre de Sanitat quan es parla de suspendre llibertats públiques de 47 milions d'espanyols durant més de sis mesos», va argumentar Cuca Gamarra, la portaveu del PP.

EL CALENDARI La durada d'aquest nou decret d'alarma també ha

L'oposició vol que el president reti comptes mensualmen­t mentre duri l'excepciona­litat

despertat malestar entre els socis d'esquerres del Govern de coalició. ERC, Compromís, Junts i Bildu estan negociant amb el PSOE per convèncer-lo que no s'arribi als sis mesos. El republicà Gabriel Rufián està pressionan­t per rebaixar a com a mínim la meitat el període. La formació independen­tista veu bé l'instrument per donar protecció jurídica als governs amb l'objectiu de parar els contagis, però considera «perillós» que sigui tan ampli.

Segons Baldoví (Compromís), aprovar-ho dona «seguretat», però estendre'l durant mig any pot conduir a la «desesperan­ça». Per això aposta per buscar un punt intermedi, tenint sempre en compte que s'han de prendre decisions seguint criteris científics i que fer una «guerra» d'aquesta qüestió seria «indecent». En la mateixa línia, Mertxe Aizpurua (Bildu) i Laura Borràs (com a portaveu dels quatre diputats de Junts, perquè els quatre del PDECat votaran sí) també han sol·licitat a l'Executiu que escurci els sis mesos. Dins del sector del centredret­a i la dreta l'oposició és clara. El PP ha demanat al Govern vuit setmanes de pròrroga, Cs tampoc recolza una durada fins a la primavera i Vox ha confirmat directamen­t que hi votarà en contra.

En tot cas, en el PSOE i Podem continuen sent optimistes amb els recolzamen­ts i creuen que entre sís (compten amb 166 entre els seus, el PNB, els quatre del PDECat i el de Nova Canàries) i abstencion­s (tenen gairebé assegurada la d'ERC, perquè la Generalita­t va sol·licitar l'alarma la setmana passada) tiraran endavant el decret fins i tot de sis mesos.

 ?? El ministre Salvador Illa es dirigeix a la reunió del grup Covid-19 a la seu de la vicepresid­ència de la Comunitat de Madrid, ahir. ?? 33
EUROPA PRESS / J. HELLÍN
El ministre Salvador Illa es dirigeix a la reunió del grup Covid-19 a la seu de la vicepresid­ència de la Comunitat de Madrid, ahir. 33 EUROPA PRESS / J. HELLÍN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain