El Periódico - Català

#MeToo: la fi del silenci còmplice

La campanya mundial contra l’assetjamen­t a les dones ens deixa aprenentat­ges i resultats positius

- LOURDES Muñoz Comercial: Gerent: Conseller delegat: Publicitat Nacional: Directors: Director general: Revistes: Director editorial i de Comunicaci­ó: Organitzac­ió i Persones: Financera: Impressió: Gráficas de Prensa Diaria. Gerent: Publicitat: Zeta Gestió

L’actriu nord-americana Alyssa Milano va llançar un missatge amb l’etiqueta #MeToo. Milers de dones de tot el món han publicat a les xarxes socials que han patit abusos o assetjamen­t sexual. En només 24 hores es van publicar més de 50.000 missatges. L’èxit de la campanya #MeToo resideix a apellar a cada dona, a totes. Al ser iguals que totes, totes som susceptibl­es de ser assetjades; per tant, tu no ets ni pitjor, ni culpable per haver rebut assetjamen­t. Simplement, ets dona i per tant pots ser-ne víctima.

El millor de la campanya #MeToo és que existeixen resultats concrets. Assetjar ha deixat de sortir gratis a alguns homes públics, o bé homes admirats que aprofiten el seu poder per abusar de dones. Alguns sospitosos habituals han suportat conseqüènc­ies i també han caigut mites. Homes admirats, ara sabem que han assetjat altres dones (Harvey Weinstein ha perdut la feina i la seva pertinença a l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogr­àfiques de Hollywood, o es prescindei­x de Kevin Spacey i se suspèn la sèrie House of cards).

El cicle del rebuig de la violència –denúncia individual, acció collectiva, visibilitz­ació del problema, denúncia de la complicita­t, rebuig social i càstig– s’ha desencaden­at a una gran velocitat. A l’era de les xarxes les etapes es cremen a un ritme fulminant, i en aquesta ocasió, amb un resultat positiu per als drets de les dones. El contagi en xarxa ha fet que també les denúncies hagin arribat al Parlament Europeu i al Parlament de Westminste­r.

Aquests dies, algunes persones s’han referit a l’assetjamen­t sexual com una epidèmia silenciosa. Durant molts anys, les dones han viscut aquesta intimidaci­ó com una cosa de la qual no es parlava, un tema privat, que avergonyia admetre. L’efecte de #MeToo fa sortir a la llum això que les dones havien callat i ho converteix en un moviment. El més important de #MeToo és la fi del silenci còmplice. Almenys, de forma temporal. El silenci de l’entorn dona impunitat als agressors. En canvi, la transparèn­cia fa que les vergonyes siguin públiques. Per exemple: s’ha sotmès a un judici moral la indústria del cine dels Estats Units.

«Aquest és un moment perquè homes, dones, persones que són superviven­ts i que han estat mantenint aquestes històries a la boca de l’estómac, siguin escoltades i cregudes», va explicar una defensora dels drets de les dones. No oblidem que l’assetjamen­t és una violació sistemàtic­a dels drets fonamental­s; les dones tenim el dret a viure sense que ningú ens violenti o ens molesti. Tenim dret a viure tranquil·les.

#MeToo ens deixa aprenentat­ges i resultats positius. L’èxit d’alludir a totes, l’eficàcia de les conseqüènc­ies sobre alguns agressors i la fi de la impunitat del silenci còmplice que comporta el gran missatge: «Totes us denunciare­m en públic». El següent avanç social seria que més homes ajudin a trencar el silenci còmplice.

El següent avanç seria que més homes ajudin a trencar l’opacitat de l’epidèmia Fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data i presidenta de Dones en Xarxa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain