El Periódico - Català

Aprendre a mirar per poder viure

-

Llegeixo habitualme­nt les cartes que els lectors fan arribar a aquest diari. N’hi ha de tota mena. Són com petits aparadors on s’exhibeix la diversitat de la vida, de les opinions i dels sentiments.

Fa pocs dies em va atreure la carta que estava encapçalad­a per aquesta frase: «La tardor ja no existeix». Un títol suggestiu, una afirmació provocativ­a. No es pot demanar més per incitar a la lectura. Almenys per incitarme a mi. Cèlia Carbonell parlava de la tardor i com es comentava a l’escola l’aparició d’aquests moments de l’any. «On és ara la tardor? Samarretes de màniga curta a finals d’octubre, més gelats que castanyes, alteració en la vida de moltes espècies, rius que baixen amb menys cabal si no plou gaire...».

L’atenció als detalls és important. Ignorar-los pot suposar un fracàs

La Cèlia –no la conec– segur que és una bona mestra, perquè ensenya a observar els detalls. L’atenció als petits detalls és importantí­ssima al llarg de les nostres vides. Ignorar-los, i pitjor encara menystenir-los, pot arribar a suposar un fracàs important. Hi ha una frase, o sentència llatina, que diu això: «No estudiem a l’escola per a l’escola sinó per a la vida».

Quan jo feia classes d’expressió oral –¿quants anys fa?– tenia molt interès a subratllar la importànci­a de l’observació. Demanava als alumnes que descriviss­in un objecte. Començaven dient, per exemple, «això és una taula». I què més? Alta o baixa, de quin material, de quin color, de quina alçada... Aprendre a mirar per aprendre a precisar.

Vaig descobrir que molt sovint mirem però no veiem. Potser, sobretot en els àmbits que ens són més familiars. La feinada que tindríem si algú ens demanés que li expliquéss­im com són el menjador de casa o la porta del carrer que obrim cada dia, entrant i sortint.

Un detall és «una part petita d’un tot». Molt bé. Però no oblidem la sentència: en el pot petit hi ha la bona confitura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain