La Vanguardia (1ª edición)

El túnel dels FGC

-

Amb referència a l’article de Santiago Tarín “El túnel que va convertir Collserola en un passeig compleix 25 anys” (Viure, 12/VIII/2016), vull recordar que també es compleixen 100 anys del túnel ferroviari dels FGC, impulsat per l’enginyer Carles E. Montañés amb l’enginyer i financer nord-americà Frederick S. Pearson. Montañés havia obtingut la concessió d’un ferrocarri­l elèctric entre Sarrià i les Planes per legalitzar el seu petit ferrocarri­l Mina Grott.

El fet decisiu es va produir el 2 de juny del 1911, quan Montañés va portar Pearson ben d’hora al cim del Tibidabo, on li va mostrar el Pirineu, Barcelona i el Vallès. Pearson, impression­at, li va dir que acceptava els projectes de ferrocarri­l i electrific­ació a Catalunya. La perforació del túnel de 1.625 metres en 18 mesos va ser una proesa, ja que el terreny era molt difícil i una part es va enfonsar. Es va demanar consell a l’enginyer francès G. Moreau, que estava dirigint les obres del túnel de Lotschberg a Suïssa.

El 28 de novembre del 1916 s’inaugurava el túnel amb el primer tram Sarrià-Les Planes i aquell mateix dia va circular l’últim trenet a la Mina Grott.

XAVIER NUBIOLA

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain