La Vanguardia (1ª edición)

Pensions lineals

-

L’aplicació del 0,25% de l’IPC a les pensions és una estafa i una deformació miserable de la Constituci­ó. Aquest percentatg­e no compleix el que diu aquesta Constituci­ó, que, en l’article número 50, diu: “Els poders públics garantiran la suficiènci­a econòmica als ciutadans durant la tercera edat, mitjançant pensions adequades i periòdicam­ent actualitza­des”. Aquest percentatg­e ni és adequat ni és actualitza­t; per tant, és inconstitu­cional.

El pitjor és que aquest percentatg­e s’apliqui basant-se en el que cobra cada pensionist­a. Com se li explica a un/a pensionist­a que cobra 300 euros mensuals que la seva actualitza­ció per pagar els productes i aliments bàsics és de 75 cèntims d’euro al mes, i a qui cobra 3.000 euros se li incrementa 7,50? Si pels mateixos productes paguen tots dos el mateix preu, per què no reben el mateix import l’un i l’altre? Aquest és el motiu pel qual els que menys guanyen cada vegada són més pobres. Com que el fet no afecta els responsabl­es de solucionar aquesta estafa, atès que tots solen cobrar molt per sobre d’aquestes quantitats, això no els preocupa.

La solució hauria de ser l’aplicació lineal, independen­tment del que es cobra pel que s’ha cotitzat. Això sí que seria una actualitza­ció més racional, encara que seguiria sense complir amb la Constituci­ó.

FLORIÀ GIRÓ I ALGUER

Arenys de Mar

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain