La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Farà pronòstics sobre el futur. El camí de la gravetat.

2 A les portes de Bolonya. Tornis a revifar els desmaiats. Polsim blanc que ens alegra les carns. 3 Respiració afrancesad­a. Que es poden fer servir als Estats Units. Vibració audible. 4 Ho veu d’una hora lluny. Flastomia. Sofre. 5 L’espai de la pulsió que ens mou de manera més bàsica. Tec amb els plats en desordre. Període de temps amb poca simbologia espanyolis­ta. 6 No gens diligent a fer el que li manen. Zona que té la mateixa temperatur­a mitjana a l’estiu. 7 As. Anàvem a parar. Reialmes de mahometans. 8 Redifusió a Twitter. Aspecte. M’ho empesco tot fent anar el magí. 9 Torno a estudiar els escrits del Maeztu. Roteu per esquivar l’ou. Mitja agulla.

10 Atacar surt bé de preu. Criminal. El mallorquí. 11 Aturin. Comença a aplicar-se. Ho notem sense creus.

12 El flixanco que amaga el seu origen. Verdets que fan pensar en Escandinàv­ia. Puny d’espasa. 13 Mitja desena. Adequat. El malacostum­i.

14 Abaixar la bandera pal avall. Tímida i poc extraverti­da.

VERTICALS 1 Els marcadors del joc del billar. Se li aferrava fort. 2 El primer de tots. Illes sense campanar. Malaltia infecciosa que dona nom a una de les vacunes més posades. Res no és. 3 Excés de teixit adipós en una persona amb sobrepès. Anar perdent esponera les flors. 4 Al bell mig de les dues. L’àngel més tocat i posat. Vagi escampant is llatines pertot. 5 Vas a parar. S’instal·laran entre el brancatge. Boa decapitada. 6 Proveït d’agafadors. Ressons. Alenarà sense vocalitzar. 7 Llar de marisc i mariscaire. Compost aromàtic emprat com a dissolvent i en la fabricació de resines. Espolsi de granets blanc totes les menges.

8 Resines fòssils que han donat nom al llum intermedi dels semàfors. Accés a la cuina. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Files sense capdavante­rs ni darrers. Marejats fins a la basca. El sotabarba. 10 Ruquets. Tallo els brots tendres d’un arbre.

11 Mitja desena. L’acció d’inhumar un cadàver. Relatiu al casanova bioquímic. 12 Comença amb aspiracion­s de campió. Intuïció dels impulsius. Encenedor de foc amb teia.

13 Fatigat. Espeterneg­uem. Principi d’identitat. 14 La pedra que presideix la nostra posteritat. Salaris. Jornada.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain