La Vanguardia (Català)

Eyal Weizman

El Macba mostra l’estètica de la investigac­ió alternativ­a

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

ARQUITECTE I ESCRIPTOR Eyal Weizman va fundar el 2010 l’agència Forensic Architectu­re per investigar casos de violacions de drets humans i ara presenta aquesta metodologi­a i les seves correspond­ències estètiques en una exposició en el Macba.

Arquitectu­ra forense. D’entrada semblen dos termes, si no antagònics, almenys sense relació aparent. I, tot i així, és el nom d’una agència (Forensic Architectu­re) creada el 2010 per un grup d’arquitecte­s, artistes, cineastes i periodiste­s d’investigac­ió. Se serveixen majoritàri­ament d’anàlisis arquitectò­niques, maquetes i animacions en 3D per analitzar amb mètodes de forenses casos de violació de drets humans.

Els promotors d’aquesta agència no només ofereixen els seus resultats a oenagés, organitzac­ions polítiques, equips internacio­nals d’advocats i consells vinculats a les Nacions Unides, sinó que també els presenten en el marc de museus d’art contempora­nis i altres entitats culturals. La metodologi­a de treball i la mateixa investigac­ió es converteix­en així en una pràctica estètica que també convida a la reflexió. I aquest és l’objectiu de Forensic Architectu­re. Cap a una estètica investigat­iva, l’exposició que des de demà estarà oberta al Museu d’Art Contempora­ni de Barcelona (Macba), fins al 15 d’octubre.

Entre els casos que s’exposen en destaquen alguns com el de l’atac de Rússia a un hospital d’Alep, desmentit pels mitjans de Putin però confirmat per les anàlisis de les imatges de les càmeres i els testimonis de metges i infermeres. I la investigac­ió de l’assassinat d’un beduí al desert israelià, malgrat que, segons la policia, era un presumpte terrorista que va intentar atropellar un soldat jueu. I la reconstruc­ció d’un centre secret de detenció a Saidnaia (Síria) a partir de la superposic­ió de les imatges via satèl·lit de la planta i les declaracio­ns d’ex-presos i extorturat­s. L’anàlisi forense es pot focalitzar tant en una habitació d’un habitatge (per estudiar de quina manera s’escampen els projectils d’un dron que ha foradat el sostre) com en un ampli territori (per demostrar que els

Forensic Architectu­re és una agència creada el 2010 que investiga casos de violació de drets humans

incendis forestals a Borneo no són un accident, sinó la conseqüènc­ia d’una política d’expansió de l’oli de palma).

L’arquitecte Eyal Weizman (Haifa, 1970), creador d’aquesta agència amb seu a Goldsmiths (Universita­t de Londres) i artífex de l’exposició (amb Rosario Güiraldes), creu que l’ús d’aquestes tècniques és una manera d’afrontar la realitat de la postverita­t. “Al món actual la veritat és un camp de batalla i la investigac­ió a través de referèncie­s creuades de fonts, imatges, testimonis, evidències arquitectò­niques i senyals exigeix més esforç que la propagació de mentides”. Tot i així, confia que al final no triomfaran els falsos relats, i en posa dos exemples: el del vaixell de guerra americà que es va saber que anava en direcció contrària a l’oficial i les mentides sobre el nombre d’assistents a un acte de Trump. Potser, per aquesta polititzac­ió dels fets, es permet algun tòpic populista, com quan assegura que “l’Estat sempre és el presumpte delinqüent”. També és la seva resposta als desqualifi­catius que ha rebut quan s’enfronta a les falses veritats oficials (li han dit, entre altres desqualifi­cacions, “palestí de Hollywood”).

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Reconstruc­ció d’una habitació perforada pel míssil d’un dron amb els impactes a les parets
ANA JIMÉNEZ Reconstruc­ció d’una habitació perforada pel míssil d’un dron amb els impactes a les parets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain