La Vanguardia (Català)

Ratera sense solució

Les Terres de l’Ebre i Tarragona continuen esperant que Foment i la Generalita­t actuïn davant la sinistrali­tat i el col·lapse de l’N-340

- Tarragona

Les zones de l’N-340 de les Terres de l’Ebre i els trams del Tarragonès i el Baix Penedès continuara­n sent, un estiu més, una trampa que caldrà esquivar. No hi ha cap altra alternativ­a de via ràpida i segura que no passi per l’AP-7 i els seus peatges. Ho saben bé els veïns ebrencs, farts dels accidents mortals i les cues, i els conductors que, gairebé cada cap de setmana, especialme­nt durant la temporada de platges, es queden atrapats entre Altafulla, Torredemba­rra i el Vendrell, on la vella carretera segueix a l’espera del desdoblame­nt d’una autovia (A-7) que ara mor a Tarragona.

Rere l’allau de sinistres mortals de l’estiu del 2015 a l’Ebre, ja han passat dos anys de manifestac­ions, talls de carretera i denúncies, reunions entre Foment i Generalita­t i possibles solucions sobre la taula de negociacio­ns. Ni s’ha concretat res ni apareix, almenys ara per ara, cap solució a la vista. Ni el Ministeri de Foment ni tampoc la Generalita­t, amb competènci­es en l’ordenació del trànsit, preveuen que es pugui anunciar a curt termini cap mesura per pal·liar el col·lapse i la perillosit­at de l’N-340. “Fa més de dos anys i mig que reclamem la gratuïtat de l’autopista AP-7 i la construcci­ó de l’autovia A-7. Al principi es va parlar de la bonificaci­ó per als camioners, i res de res. Després, de la gratuïtat per als veïns de les Terres de l’Ebre, tampoc; i ara es parla de l’eurovinyet­a. Pensem que ens estan prenent el pèl”, diu Josep Baubí, de la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Tortosa (Baix Ebre), una de les entitats més combatives.

Pensen més o menys el mateix en l’altre tram del conflicte, on els alcaldes s’han agrupat en el Pacte de Berà, que ha liderat al nord de Tarragona els talls de carretera a l’N-340 per exigir solucions: “Les reivindica­cions continuen sent les mateixes: a llarg termini la definició d’una solució definitiva amb la prolongaci­ó de l’A-7, com a via alternativ­a de gran capacitat, i a curt termini l’única solució que veiem és la gratuïtat de l’AP-7 per permetre el desviament del trànsit”, raona Martí Carnicer (PSC), alcalde del Vendrell (Baix Penedès). “La pilota continua sobre la teulada de Foment i de la Generalita­t. No entenem per què va passant el temps i no ens ofereixen solucions”, afegeix Carnicer.

“L’estiu ja ha començat i, si no es produeix una gran sorpresa, Foment no té previst fer-hi res”, lamenta Fèlix Alonso (En Comú Podem), diputat i alcalde d’Altafulla (Tarragonès). Pels passadisso­s del Congrés, Foment assegura que continua “afinant” una solució per fer realitat la desviació obligatòri­a dels camions, però la realitat és que fins ara han pogut més el lobby dels transporti­stes i la ineficàcia del Govern. Alonso interpreta la passivitat de Foment com una maniobra per anar guanyant temps, amb el final de la concessió de l’AP-7 ja a l’horitzó, per al tram de l’Ebre el 2019.

Les primeres trobades per mirar d’aturar el drama de l’N-340 a l’Ebre es remunten a la tardor del 2015, entre l’aleshores ministra de Foment, Ana Pastor, i els consellers Sant Vila (Territori) i Jordi Jané (Interior). Han canviat ministres i consellers i, tot i la indignació del territori, no s’ha concretat res. Fins i tot el RACC va fer una dura campanya denunciant la inacció de Foment i la mortaldat de la vella carretera, fa gairebé un any. La Generalita­t va moure fitxa, va apostar per la desviació bonificada i obligatòri­a de camions per l’AP-7, com es va fer a Girona amb l’N-II, i Foment ja ho va donar per fet l’octubre del 2016, després d’arribar a un acord amb Abertis, concession­ària de l’AP-7. Però no s’ha mogut res ni s’ha acabat concretant cap mesura.

“Exigim una solució urgent i la gratuïtat immediata de l’AP-7. Fins ara només s’han pintat línies contínues i rotondes, però ja no podem esperar més”, remata Baubí, que fa referència a les actuacions puntuals que Foment ha fet a l’N-340 per fer-la, en teoria, més segura.

Ha arribat un altre estiu i no s’ha fet realitat ni el desviament obligatori dels camions, que fa un any semblava que es faria

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Fa dos anys que els veïns es manifesten per denunciar el nombre de morts de la vella carretera, ja obsoleta
VICENÇ LLURBA Fa dos anys que els veïns es manifesten per denunciar el nombre de morts de la vella carretera, ja obsoleta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain