La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central aprova un pressupost que apuntala l’aliança d’investidur­a

Sánchez i Iglesias presenten plegats uns comptes tancats a l’últim moment

- PEDRO VALLÍN

L’emoció acompanya cada pas del Govern espanyol. Els pressupost­os no han estat l’excepció, amb les últimes hores marcades per la incertesa d’una negociació que no era al guió. El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el seu vicepresid­ent segon, Pablo Iglesias, presentave­n somrients ahir a primera hora uns pressupost­os, qualificat­s d’“històrics” pel cap de l’Executiu, que marquen un gir copernicà en les polítiques d’inversió i despesa dels últims anys i incorporen el reforçamen­t més important de l’Estat de benestar que ha viscut la democràcia. Però, sobretot, consoliden l’aliança entre Sánchez i Iglesias, que està a punt de fer un any. Una aliança que podria afavorir una legislatur­a llarga si els comptes aconseguei­xen les felicitaci­ons dels socis de la investidur­a.

L’eloqüent imatge de satisfacci­ó d’ahir arribava tot just unes hores després d’una dura pugna amb què Unides Podem havia decidit collar els socialiste­s. Va ser fa gairebé dues setmanes quan la formació lila anunciava que el colossal projecte de pressupost­os estava gairebé tancat, però hi havia quatre esculls que els d’Iglesias considerav­en irrenuncia­bles perquè implicaven punts sensibles de l’acord de govern: increments impositius a grans patrimonis i rendes, pròleg de la reforma fiscal; una actualitza­ció de l’Iprem (l’índex que es fa servir per valorar l’accessibil­itat a ajuts públics), que feia anys que estava congelat; la regulació dels lloguers davant la diàspora causada pels pisos turístics i la concentrac­ió de la propietat, i una correcció de l’ingrés mínim vital (IMV) que faciliti l’accés i ampliï la cobertura a més població vulnerable.

Els dos primers –els increments de la pressió impositiva a les rendes altes per avançar cap a un model més redistribu­tiu i l’actualitza­ció de l’Iprem– es van assolir el cap de setmana. Els negociador­s principals, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, van trobar punts d’entesa. Tot i això, no van tenir la mateixa sort els afers més delicats: lloguers i ingrés mínim. Unides Podem es va envoltar dels aliats de la investidur­a per pressionar els socialiste­s, després que tant el ministre de Transport i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, com la vicepresid­enta tercera, Nadia Calviño, es posiciones­sin en contra de regular ara l’habitatge. Al voltant de l’Executiu, els fons d’inversió, d’una banda, i els sindicats de llogaters, de l’altra, pressionav­en els uns i els altres. Dissabte la secretària d’Estat d’Agenda 2030, Ione Belarra, i el director general d’Agenda Urbana, Francisco David Lucas, van estar a punt de tancar-lo, però no seria fins dilluns quan la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i el ministre Ábalos es van donar la mà amb un pacte que va convèncer tots dos: el PSOE perquè remet la regulació a una imminent llei d’Habitatge, com Ábalos havia defensat, i Unides Podem perquè no només donarà cobertura legal a les regulacion­s autonòmiqu­es sinó que inclou la possibilit­at de contenir i reduir els preus en zones sotmeses a especulaci­ó. I col·loca Iglesias com a coproposad­or de la nova llei, juntament amb el mateix Ábalos.

La paradoxa és que aquest acord en certa manera atén la diferent actitud de tots dos sobre Ciu

Les negociacio­ns d’última hora van tensar les relacions entre ministeris en quatre dies d’intercanvi de documents, i van testar la nova coordinaci­ó entre el cap de gabinet de Presidènci­a, Iván Redondo, i el director d’estratègia de la Vicepresid­ència segona, Juanma del Olmo, cosa que va evitar que Sánchez i Iglesias haguessin de rescatar l’acord a l’últim minut.

tadans, partit contrari a la intervenci­ó del mercat de l’habitatge. Per al PSOE, no compromet el vot d’Inés Arrimadas als pressupost­os, ja que difereix a una llei ulterior la regulació. I per a Unides Podem, perquè suposa un compromís progressis­ta que atreu tant els socis de la majoria de la investidur­a –tots menys el PNB van firmar divendres a favor d’aquesta regulació– com repel·leix qualsevol formació lleial als postulats neoliberal­s.

Tot i que a priori la voluntat de desfer el nus que hi ha en l’aplicació de l’ingrés mínim vital no sembla un escull que dificulti l’entesa entre PSOE i Unides Podem, aquesta negociació va ser la més difícil i la que va allargar fins a gai

Sánchez i Iglesias consideren que aquests comptes són un rèquiem per l’austeritat

PSOE i UP no van tancar l’acord en lloguers i ingrés mínim fins dilluns a la nit

 ?? DANI GAGO ?? Braç a braç. Una vegada acabat l’acte de presentaci­ó, el president, Pedro Sánchez, i el vicepresid­ent Pablo Iglesias es van saludar somrients quan es dirigien a la sortida del saló de la Moncloa
DANI GAGO Braç a braç. Una vegada acabat l’acte de presentaci­ó, el president, Pedro Sánchez, i el vicepresid­ent Pablo Iglesias es van saludar somrients quan es dirigien a la sortida del saló de la Moncloa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain