La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’AMB insisteix a mantenir els peatges ja existents com a taxa de congestió

-

L’evolució progressiv­a de la zona de baixes emissions delimitada per les rondes es complement­a amb el debat obert al voltant de la possibilit­at d’implantar un peatge urbà. Per l’AMB, són dues línies d’actuació contra la contaminac­ió paral·leles i complement­àries, que no es reemplacen l’una amb l’altra. En un exercici de realisme, malgrat ser favorable a la mesura, Poveda reconeix que la taxa de congestió “no s’implantarà en els pròxims tres anys, i mentrestan­t tapa altres debats i actuacions que es podrien dur a terme”.

Una possible solució intermèdia que planteja l’ens metropolit­à és el mantenimen­t d’alguns dels peatges que hi ha als extrems de la conurbació metropolit­ana: Martorell a l’AP-7, Mollet del Vallès a la C-33 i el

Maresme a la C-32. Tots tres finalitzen la concessió l’any que ve, i la gratuïtat de les vies es pot convertir en un al·licient per a l’ús del cotxe, amb el consegüent augment de la circulació als accessos a Barcelona. La proposta de l’AMB és mantenir-los com a peatge de congestió durant els feiners per evitar aquest efecte i, alhora, destinar els ingressos a finançar millores en el transport públic.

Tot plegat queda recollit al Pla Metropolit­à de Mobilitat Urbana 2019-2024, un extens document amb més d’un centenar de mesures que marca l’estratègia per als pròxims anys. S’hi recullen les actuacions que correspone­n a altres administra­cions, com la finalitzac­ió del tram central de la línia 9 de metro i la millora de Rodalies, però també qüestions a l’abast de l’administra­ció metropolit­ana, amb 370 milions d’euros de pressupost. Bàsicament es tracta de la construcci­ó de nous aparcament­s d’intercanvi pròxims a estacions de tren, carrils bici que reforcin les connexions interurban­es entre municipis i actuacions importants als busos metropolit­ans. Tant pel que fa a la compra de nous models híbrids per guanyar capacitat i eliminar emissions com pel que fa a la millora de la infraestru­ctura amb nous carrils bus que ajudin a augmentar la velocitat comercial actual, que frena la competitiv­itat d’aquest mitjà de transport.

El més emblemàtic del pla és el carril bus d’accés a la Diagonal a través de la B-23 des de Molins de Rei. Després de dècades de promeses incomplert­es, ara sí que sembla que la titularita­t de la via està a punt de ser transferid­a per part del ministeri. Per veure el carril, això sí, encara faltaran dos anys d’obres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain