La Vanguardia (Català-1ª edició)

Valorar més el temps que els diners s’associa a la felicitat

Les persones que prioritzen els ingressos, menys satisfetes

- JOSEP CORBELLA Barcelona

On us estimeu més fer gasolina, en una estació de servei que tingueu a prop o en una altra que sigui més lluny però on el combustibl­e sigui més barat? Us estimeu més comprar un bitllet d’avió més barat encara que el vol hagi de ser més llarg? I si fóssiu estudiants universita­ris, preferiríe­u preparar-vos per a una feina molt ben remunerada i amb poc temps lliure o per a una altra de menys hores però no tan ben pagada?

Aquesta és la classe de preguntes a què han hagut de respondre les 4.690 persones dels Estats Units i el Canadà que han participat en una investigac­ió de la Universita­t de la Co- lúmbia Britànica sobre la relació entre temps, diners i felicitat. Les preguntes estaven dissenyade­s per avaluar si, per a una persona, obtenir temps per a ella és més important que guanyar diners o al revés.

Els participan­ts en l’estudi també han contestat a qüestionar­is destinats a avaluar el seu nivell de satisfacci­ó amb la vida.

Segons els resultats, presentats a la revista Social Psychologi­cal and Personalit­y Science, les persones que donen més importànci­a a tenir temps que a tenir diners solen ser més felices que les que donen més importànci­a als diners.

Encara que l’estudi estadístic no demostra que la relació sigui de causa-efecte, l’efecte és independen­t de variables com l’estat civil, el nombre de fills, l’edat, el sexe, el nivell educatiu, el nivell d’ingressos i el nombre d’hores treballade­s per setmana. “Probableme­nt tenir més temps lliure és més important per a la felicitat que tenir més diners”, declara Ashley Whillans, primera autora de la investigac­ió.

Whillans recorda que les persones que prioritzen els diners solen donar més valor a la productivi­tat, mentre que les que prioritzen el temps solen donar més valor a les relacions socials. A més a més, tenir temps lliure permet dedicar-lo a activitats gratifican­ts com estar amb família i amics o fer activitat física, assenyala la investigad­ora.

Tot i així, l’estudi no ha detectat que les persones que prioritzen els diners –una mica menys de la meitat de les enquestade­s– siguin infelices en conjunt. Però, de mitjana, no estan tan satisfetes amb la seva vida com les que prioritzen el temps.

Sí que s’ha detectat, en canvi, que les prioritats canvien amb l’edat. Així, mentre que els adults joves solen donar més importànci­a a guanyar diners, les persones més grans prefereixe­n tenir més temps per a elles. “A mesura que es fan grans, les persones s’estimen més fer servir el temps d’una manera que les ompli més i no només dedicar-lo a guanyar diners”, destaca Whillans.

 ?? ALEJANDRO ERNESTO / EFE ?? Una escena d’Any Nou a l’Havana
ALEJANDRO ERNESTO / EFE Una escena d’Any Nou a l’Havana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain