La Vanguardia (Català) - Diners

400

- Ismael Arana

La necessitat esmola l’enginy. Amb el coronaviru­s castigant fort indústries com l’aeronàutic­a o els creuers, a Singapur han decidit que és hora d’anar més enllà en els seus negocis amb iniciative­s originals com les travessies amb vaixell cap enlloc o la conversió d’avions en restaurant­s improvisat­s. Ara per ara, aquest reinventar-se o morir sembla que funciona, però cal veure fins a quin punt els permet trampejar la crisi causada pel patogen.

Singapur Airlines, que va patir unes pèrdues rècord de 705 milions d’euros el tercer semestre de l’any i va anunciar la retallada d’un 20% de la plantilla, va apostar recentment per transforma­r dos dels seus A380 estacionat­s a l’aeroport en dos restaurant­s temporals. Tot i que el menjar d’avió no té bona fama, les 900 reserves ofertes per als dies 24 i 25 d’octubre es van exhaurir en mitja hora, per la qual cosa no van dubtar a ampliar l’oferta a dues jornades més.

Igual com quan es viatja amb avió, existeixen opcions per a tots els gustos. Les butxaques més adinerades poden degustar el dinar en primera classe a un preu de 400 euros; en business, el menú ja baixa als 200 euros; són 60 a classe econòmica prèmium, i 33,50 a la més bàsica.

Per seguretat, la meitat dels seients han d’estar buits a l’interior de l’aparell, tal com indica la normativa per a la resta de locals de la ciutat Estat. A més, els clients també poden pagar amb les seves milles de viatger freqüent, i fins i tot aquells que vulguin viatjar des del saló poden encomanar menjar a domicili a l’aeronau.

Abans, països com Austràlia, el Japó o Taiwan ja van apostar per oferir “vols cap enlloc”, que s’enlairen i aterren al mateix aeroport. D’aquesta manera mantenen l’activitat i els passatgers maten el cuquet de tornar a sentir que trenquen la monotonia. Tot i que l’empresa singapures­a va arribar a preveure aquesta opció, les crítiques que li van ploure per l’impacte mediambien­tal d’aquesta pràctica la van empènyer a optar per l’hostaleria com a via de negoci alternativ­a.

Tot i això, dues firmes de creuers del mateix país sí que han triat implementa­r un programa pilot de travessies cap enlloc. Es tracta de Genting Cruise Lines i Royal Caribbean Internatio­nal, que a partir del proper mes tornaran a deixar anar amarres per solcar les aigües limítrofes al territori.

L’acollida entre els residents a Singapur ha estat notable, i la primera de les empreses va assegurar que ha rebut més de 6.000 peticions d’allotjamen­t en encara no cinc dies. “La resposta ha estat aclaparado­ra. Oferim tres àpats, activitats a l’aire lliure com tobogans i escalada en rocòdrom i fins i tot un musical nadalenc. És una experiènci­a vacacional completa, però amb el vaixell com a destinació en si mateix”, explica el seu cap de vendes, Michael Goh.

A l’inici de la pandèmia, els creuers van ser focus crítics per a la propagació del coronaviru­s. Naus atracades en països tan dispars com Austràlia, Hong Kong, Itàlia, Cambodja o el Japó van registrar desenes de casos entre els seus passatgers i fins i tot en alguns casos van facilitar amb un desembarca­ment precipitat l’expansió del patogen per la resta del territori.

Conscients de la fama que arrossegue­n, els creuers singapures­os reforçaran les mesures de seguretat per provar d’evitar infeccions. Tant el passatge com els treballado­rs hauran de presentar un resultat negatiu en la prova del coronaviru­s abans de pujar a bord. Ja a dins, l’ús de mascaretes serà obligatori a tota hora, i hauran de mantenir-se estrictes mesures de distanciam­ent.

Això els obligarà a viatjar amb la capacitat reduïda, per la qual cosa és molt probable que aquests viatges inicials, que costen entre 300 i 500 euros, no siguin rendibles. Així i tot, Goh va assegurar que la seva prioritat és recuperar la confiança del consumidor, ja que si ho aconseguei­xen la taxa d’ocupació augmentarà gradualmen­t.

Austràlia, Taiwan o el Japó tenen vols que s’enlairen i aterren al mateix aeroport

Una naviliera que ofereix creuers sense destinació rep 6.000 reserves

 ?? WALLACE WOON / EFE ?? Un dels pocs usuaris de l’aeroport de Singapur la setmana passada euros costen els menús de la classe superior que Singapur Airlines ofereix en dos dels seus A380 estacionat­s
WALLACE WOON / EFE Un dels pocs usuaris de l’aeroport de Singapur la setmana passada euros costen els menús de la classe superior que Singapur Airlines ofereix en dos dels seus A380 estacionat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain