La Vanguardia (Català) - Diners

El software per subscripci­ó es dispara

Pionera de la hiperconve­rgència, Nutanix s’ha decantat pel ‘multicloud’ i el pagament per ús

- Norberto Gallego

Al juliol Nutanix va tancar l’any fiscal 2020 amb uns ingressos globals de 1.307 milions de dòlars, un 6% d’augment anual que va arribar al 10% el quart trimestre, marcat per la pandèmia. La companyia no desglossa les dades per país, però el mercat espanyol ha vorejat el 148%, assegura Iván Menéndez, el seu director general a Espanya. Com s’explica aquesta disparitat? En primer lloc, per l’increment de l’equip humà i, sobretot, pel gir que ha fet la clientela espanyola.

“Abans de decidir una inversió, moltes empreses de primera línia et demanen referèncie­s internacio­nals; d’altres volen saber qui són els teus clients a Espanya. La veritat és que fa dos o tres anys era difícil que una gran companyia pogués veure la nostra capacitat. Això ha canviat: no violo la confidenci­alitat si explico que tres dels quatre grans bancs espanyols són clients de Nutanix, i el quart ens està provant”, explica Menéndez.

Quan aquesta empresa de hardware, fundada el 2009 com a pionera de la hiperconve­rgència, va decidir abandonar el hardware i centrar-se en el software, va negociar acords perquè marques principals (Lenovo, Fujitsu, HPE) l’instal·lessin als seus servidors. La conseqüènc­ia va ser una conversió de Nutanix al corrent multicloud, que al seu torn va impulsar el pagament per ús, sobre la seva pròpia plataforma o sobre Greenlake, la plataforma d’HPE. Els ingressos per subscripci­ons ja represente­n un 78% de la facturació total.

L’esclat de la pandèmia no ha estat aliè a l’acceleraci­ó de Nutanix: “Companyies que tenien projectes per desenvolup­ar en any i mig, els han hagut de resoldre en poques setmanes; l’única manera de fer-ho era anant al núvol o adoptant arquitectu­res cloud-like com la nostra. Per exemple, hem intervingu­t en un projecte molt gran del sector públic per simplifica­r els entorns de lloc de treball distribuït i fer-ho funcionar en les difícils condicions actuals”.

Una de les lliçons que Menéndez diu que ha après és que projectes d’aquesta mena requereixe­n socis fiables i de renom. En alguns de recents, Nutanix ha anat de bracet amb Telefónica, GFI (ara Inetum), Capgemini, Indra o DXC. “Avui és impossible fer-ho tot sol; ja pots presumir d’una tecnologia excel·lent, que si no uneixes les teves capacitats a les d’un soci de categoria, serà difícil penetrar en una gran corporació o en l’Administra­ció”, assenyala.

L’evolució del mercat cap al cloud computing és evident. I un canvi en el paisatge de les TI: “En qualsevol projecte tradiciona­l, un 80% dels diners es dedicaven a infraestru­ctura, emmagatzem­ament, integració, optimitzac­ió i posada en marxa; només un 20% o menys, a la capa de valor, a preveure analítique­s o a configurar llocs de treball”. Per això, observa, abans de fer el salt al núvol molts clients busquen arquitectu­res mixtes, per posar ordre al seu

datacenter i després decidir si migren o no, a quin ritme i assegurant-se que tindran marxa enrere.

Els que ho han captat més bé, continua, són els hiperscale­rs, els grans proveïdors de serveis cloud. “Amazon Web Services, Azure i Google Cloud afirmen que ells també poden muntar núvols híbrids, però no sembla que siguin tan madures com altres propostes. A un client que necessiti agilitat i simplicita­t, Nutanix li pot donar l’opció de començar per al seu

datacenter o de portar certes càrregues a Azure per determinad­es raons i altres a AWS pel que sigui. I desplegar tot això en poc temps sota un únic model de subscripci­ó”, conclou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain