La Vanguardia (Català) - Diners

L’aeroport dels embolics

- María-Paz López

costos es van triplicar respecte al pressupost inicial de 2.000 milions d’euros, de manera que el cost definitiu s’acosta als 6.000 milions.

Durant aquests nou anys d’espera, l’atractiu de Berlín com a metròpoli global s’ha disparat, mentre la ciutat continuava connectada amb l’exterior a través de dos aeroports concebuts durant la guerra freda, Tegel i Schönefeld, obsolets i com més va més congestion­ats. Tegel, a l’oest de la capital, tancarà per sempre el 8 de novembre –amb un vol d’Air France, homenatge al fet que es troba a l’antic sector francès de la Berlín dividida–, mentre que part de les instal·lacions de Schönefeld –que era la porta d’entrada a Berlín Est a l’Alemanya comunista– queden integrades al nou aeroport. En efecte, el BER –que porta el nom de Willy Brandt, socialdemò­crata que va ser alcalde de Berlín Oest i canceller de l’Alemanya occidental– s’ubica a Schönefeld, al land de Brandenbur­g.

Les instal·lacions es veuen ara resplenden­ts, però la seva construcci­ó va estar farcida de fiascos, petits i grans, en aspectes que anaven des del sistema de ruixadors antiincend­i al cablatge dels edificis, i fins i tot el tipus d’endolls elèctrics. A l’hivern del 2013 es va produir un episodi hilarant: els llums de la terminal van estar encesos dia i nit durant unes setmanes, perquè ningú no sabia com s’apagaven amb l’ultramoder­n sistema instal·lat. Lütke-Daldrup va dir que, al final, totes aquestes ensopegade­s han fet que el BER sigui, a parer seu, “l’aeroport més segur del món”.

Les últimes setmanes s’han realitzat assajos generals amb milers d’extres amb mascareta, ciutadans que es van oferir com a voluntaris per testar l’ús d’aquests 300.000 metres quadrats. Van provar, entre altres coses, el sistema de facturació i entrega d’equipatge, els trasllats amb autobús fins a l’avió, la llegibilit­at dels símbols, i fins i tot els vàters. Tot va sortir bé.

Malgrat l’alleujamen­t general a Berlín i Brandenbur­g perquè el malson constructi­u ha acabat, hi ha algunes crítiques. La pista sud va ser remodelada en un intent de limitar-ne el soroll. Però l’associació alemanya de pilots Cockpit diu que això obligarà els pilots a fer un gir de 145 graus poc després d’enlairar-se, una maniobra complexa anomenada corba d’Hoffmann. D’altra banda, experts en disseny consideren que els vistosos plafons d’informació i el paviment de color beix donen a l’aeroport una atmosfera d’anys noranta ja passada de moda.

La inauguraci­ó dissabte vinent serà discreta acausa de la Covid-19, i el futur es veu incert. La pandèmia ha fet que l’actual Schönefeld tingui cent mil passatgers diaris menys que abans, i la societat aeroportuà­ria de Berlín i Brandenbur­g acumula pèrdues.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain