La Vanguardia (Català-1ª edició)

Borrell retira l’estatus diplomàtic al delegat de Flandes

Convocat l’ambaixador belga per les crítiques a la democràcia espanyola

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

La tercera és la bona, i el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha retirat l’estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a Espanya, després d’unes noves declaracio­ns del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, contra Espanya i contra les autoritats espanyoles respecte al procés sobiranist­a en què defensava els presos independen­tistes catalans.

La sanció no va només contra el representa­nt actual, sinó que no acreditarà en el futur cap representa­nt del Govern de Flandes.

El titular d’Exteriors espanyol va cridar ahir per tercera vegada en un mes l’ambaixador de Bèlgica a Madrid per protestar per les últimes manifestac­ions del president del Parlament flamenc, en les quals qualificav­a de “violència” l’empresonam­ent de polítics catalans pel procés, alhora que reiterava que el Govern espanyol no complia els principis democràtic­s mínims per pertànyer a la Unió Europea. Peumans va fer aquestes declaracio­ns durant la inauguraci­ó d’una exposició sobre el procés independen­tista català a la seu del legislatiu de Flandes,

amb el títol de La Revolució

de les urnes.

Atesa la mesura, gens habitual entre països socis de la Unió Europea, l’ambaixador de Bèlgica va ser rebut ahir pel mateix Borrell i no pas pel secretari d’Estat o el director general, com en ocasions anteriors.

Borrell va expressar al diplomàtic belga el “malestar de les autoritats espanyoles” per unes declaracio­ns que considera “inacceptab­les” i “contràries a l’esperit de fraternita­t entre pobles que comparteix­en un projecte comú en el marc de la Unió Europea”. El ministre també va comunicar a l’ambaixador belga la decisió de deixar de considerar el conseller i delegat del Govern de Flandes, que forma part de delegació de l’ambaixada de Bèlgica a Espanya, André Hebbelinck, com a “agent diplomàtic”, i per això li retira els correspone­nts privilegis, tot i que si vol podrà continuar prestant el seu serveis a la missió belga, de conformita­t amb el règim aplicable als ciutadans comunitari­s, però sense estatus diplomàtic.

Igualment, Borrell va informar l’ambaixador belga que el Ministeri d’Afers Exteriors no acreditarà en endavant com a personal diplomàtic de l’ambaixada del Regne de Bèlgica cap persona que exerceixi la funció de delegat o representa­nt de la regió de Flandes a Espanya.

Peumans, cap del Parlament flamenc, les declaracio­ns del qual han motivat la decisió del Govern espanyol, pertany al partit nacionalis­ta Nova Aliança Flamenca (NV-A), que s’ha caracterit­zat pel seu suport al procés independen­tista català.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Josep Borrell
EMILIA GUTIÉRREZ Josep Borrell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain