La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polèmica per haver elegit el bisbe d’Astorga per a la comissió antipederà­stia

L’Església espanyola designa Juan Antonio Menéndez, acusat d’amagar casos d’abusos

- CARLOS NOVO Madrid

La Conferènci­a Episcopal Espanyola (CEE) va anunciar ahir que posa en marxa aquesta mateixa setmana una comissió per actualitza­r els protocols d’actuació de l’Església espanyola en els casos d’abusos a menors, la coneguda com a comissió antipederà­stia. Aquesta comissió neix amb polèmica, ja que s’ha triat com a president Juan Antonio Menéndez, bisbe d’Astorga, qüestionat per la seva actuació en els casos d’abusos de La Bañeza i Puebla de Sanabria, on va ser acusat pels denunciant­s d’obstruir la investigac­ió i amagar-ne els resultats.

La Comissió, integrada per deu experts i amb caire fonamental­ment jurídic, redactarà una nova normativa que substituir­à els protocols actuals, que daten del juny del 2010. Es forma tres mesos abans de la reunió que ha convocat el papa Francesc al Vaticà amb tots els presidents de les conferènci­es episcopals del món –entre el 21 i 24 de febrer– per tractar l’escàndol dels abusos i adoptar mesures per erradicarl­os. Aquest és un dels temes que preocupen més al Papa actual.

Segons el comunicat de la Conferènci­a Episcopal, “la nova normativa s’adequarà de manera més perfecta al model de directives redactat per la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors a fi d’implementa­r polítiques i procedimen­ts per a la protecció de menors i adults vulnerable­s contra l’abús sexual i per demostrar integritat en aquesta tasca”. I prosseguei­x: “I ho farà selecciona­nt i formant acuradamen­t tothom que tingui alguna responsabi­litat a l’Església, responent a cada queixa d’abús contra el personal de l’Església i procurant d’oferir assistènci­a i suport pastoral, incloenthi supervisió i remissió a les autoritats apropiades”.

La diòcesi del president de la Comissió, Astorga, és una de les tres, de les setanta diòcesis que hi ha a Espanya, amb un protocol que obliga els bisbes a denunciar els casos de què estiguin assabentat­s davant la Fiscalia. Al text de la CEE que ara es revisarà es diu que s’ha de convidar la víctima o la seva família a denunciar el cas davant les autoritats pertinents.

Els últims trenta anys hi ha hagut 33 condemnes a sacerdots espanyols en causes per abusos a menors. Les penes han anat des de multes econòmique­s de mil euros a 21 anys de privació de llibertat. A Espanya hi ha 23.000 parròquies i 18.000 sacerdots. El Codi Penal castiga els abusos a menors amb penes de presó; el Codi Canònic, amb privació d’exercir i, en casos molt greus, amb l’expulsió del sacerdoci.

El bisbe Menéndez va instruir al llarg del 2017 un cas d’abusos sexuals al seminari menor de La Bañeza. El procés es va portar amb total opacitat i l’acusat, el sa- cerdot José Manuel Ramos, va ser castigat a un any sense desenvolup­ar activitats pastorals per haver abusat de quatre menors a finals dels anys noranta. La seva parròquia, Tábara (Zamora), el va acomiadar amb un homenatge. Disconform­e amb la sentència, un dels denunciant­s va portar el cas als mitjans de comunicaci­ó i van aparèixer més denúncies; com a resultat, hi va haver una condemna de desterrame­nt al sacerdot per deu anys.

Segons la CEE, la Comissió estarà composta per juristes de la Junta Episcopal d’Afers Jurídics, del Servei Jurídic Civil, del Tribunal de la Rota de la nunciatura apostòlica, del servei jurídic de la Conferènci­a Espanyola de Religiosos i de la vicesecret­aria per a afers generals.

Els últims 30 anys hi ha hagut 33 condemnes a sacerdots per abusos sexuals a menors El Papa convoca les conferènci­es episcopals per tractar el tema dels abusos

 ?? PACO CAMPOS / EFE ?? El bisbe d’Astorga, Juan Antonio Menéndez, en un acte el gener passat
PACO CAMPOS / EFE El bisbe d’Astorga, Juan Antonio Menéndez, en un acte el gener passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain