La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump ajuda Riad a tapar el crim de Jamal Khashoggi

Els EUA acceptarie­n atribuir la mort a agents ‘per lliure’ per salvar la relació amb els saudites

- Washington. Correspons­al

L’Aràbia Saudita, els EUA i Turquia miren de trobar una sortida a la crisi creada per la desaparici­ó de Jamal Khashoggi al consolat saudita a Istanbul. Washington acceptaria una versió digerible de la mort del periodista.

L’Administra­ció Trump no està disposada a què la desaparici­ó i possible mort del periodista Jamal Khashoggi arruïni les seves excel·lents relacions amb Riad.

Contactes diplomàtic­s al més alt nivell entre els Estats Units, Turquia i l’Aràbia Saudita han posat en marxa un procés que s’espera que produeixi alguna explicació a l’ocorregut amb el prominent dissident saudita, encara que sigui una versió tan increïble com que va morir per accident durant un interrogat­ori en mans d’agents que treballave­n per lliure, sense aval del Govern. Les autoritats saudites donen suport “a una investigac­ió profunda, transparen­t i puntual” sobre l’ocorregut, va assegurar ahir la portaveu del Departamen­t d’Estat després que Mike Pompeo es reunís a Riad –tot somriures, malgrat el sinistre context– amb el rei Salman i el príncep hereu, Mohamed bin Salman, sospitós d’encarregar l’operació.

Una trucada del president turc Recep Tayyip Erdogan al rei de l’Aràbia Saudita va aplanar el camí perquè, gairebé dues setmanes després de la desaparici­ó de Khashoggi, la policia turca pogués entrar ahir al consolat saudita per investigar els fets. Els agents turcs van passar nou hores examinant el lloc. Buscaven elements “tòxics” i material acabat de repintar, va explicar Erdogan. La seva conclusió, va avançar una font policial turca a la cadena CNN, és que el cadàver del periodista va ser esquartera­t en petites parts. Els investigad­ors turcs tenen permís per investigar els cotxes de la delegació i la residència del cònsol saudita, on es va dirigir un vehicle oficial des del consolat el dia dels fets. El cònsol saudita a Istanbul, mentrestan­t, va abandonar ahir per decisió pròpia Turquia amb rumb al seu país.

Fonts oficials turques han informat sota anonimat que tenen proves audiovisua­ls que Khashoggi va morir al cap de dues hores d’arribar a la legació diplomàtic­a, on el passat 2 d’octubre va anar a buscar uns papers sobre el seu divorci per poder casar-se altre cop. Un diari turc proper a Erdogan ha publicat les fotografie­s i noms dels 15 ciutadans saudites que van arribar aquell dia a Istanbul a bord de dos jets privats propietat d’una companyia amb la qual sovint treballa el Govern saudita. Entre ells hi havia un alt càrrec de les forces aèries saudites i un metge forense lligat al Ministeri de l’Interior. Van utilitzar sis cotxes per moure’s per la ciutat i tornar a l’aeroport al final del dia. Una font de la policia turca citada per The

New York Times apunta que van poder utilitzar un xerrac per a ossos per esquartera­r el cadàver, del qual s’haurien desfet utilitzant diverses maletes. L’operació hauria estat ordenada per MBS, les sigles per les quals es coneix el suposadame­nt reformista príncep hereu que ha entabanat Occident amb els seus gestos d’obertura.

La filtració constant d’informacio­ns per part de Turquia ha contribuït a pressionar la família reial saudita perquè doni alguna explicació versemblan­t sobre l’ocorregut aquell negre dia al consolat saudita. Riad, fins ara, només ha dit que Khashoggi va sortir del consolat però no n’ha ofert cap prova. La seva promesa turca, que l’esperava a la porta, va ser la primera a donar la veu d’alarma sobre la seva desaparici­ó.

Segons The Wall Street Journal i la CNN, les autoritats saudites estan preparant un informe en el que admeten que el periodista –exiliat per voluntat pròpia als EUA, on treballava com a columnista per The

Washington Post– va morir “per accident” durant un interrogat­ori a mans d’agents saudites que treballave­n per lliure. Serien els mateixos “pinxos per compte propi”

(rogue killers) dels que va parlar Trump dilluns després de conversar amb el rei saudita.

El seu comentari s’ha interpreta­t com un intent de donar cobertura a la possible versió oficial de la mort de Khashoggi, increïble per qualsevol coneixedor de l’Aràbia Saudita, on cap decisió d’un mínim pes no es pren sense l’autoritzac­ió de la família reial. El príncep “nega totalment qualsevol coneixemen­t” de l’ocorregut amb el periodista, va reiterar ahir Trump després de parlar de nou amb Riad, donant total credibilit­at al seu desmentime­nt.

L’actitud del president ha alarmat al Senat, inclòs el seu amic Lindsey Graham, que ahir va acusar el príncep d’ordenar matar el periodista. “Res no es mou a l’Aràbia Saudita sense que ho sàpiga MBS. Va fer matar aquell homeAl consolat a Turquia i pretén que ho passem per alt... Em sento utilitzat”, va declarar el republicà, un tradiciona­l defensor de Riad. “MBS és una figura tòxica. No podrà ser mai un líder en l’escena mundial”, va afegir, apostant per suspendre les vendes d’armes al país mentre ell estigui al capdavant, com demana el Senat contra el criteri de la Casa Blanca.

SORTIDA DIPLOMÀTIC­A AIROSA? Riad estudia revelar que el periodista va morir al consolat i culpar agents per lliure

INVESTIGAC­IÓ A ISTANBUL El cos de l’activista va ser esquartera­t en petites parts, diu una font oficial a la CNN

 ?? LEAH MILLIS / AFP ?? El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, saluda el príncep Mohamed bin Salman ahir a Riad
LEAH MILLIS / AFP El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, saluda el príncep Mohamed bin Salman ahir a Riad

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain