La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Església d’Orient

L’Església ortodoxa russa rebutja la independèn­cia concedida a la ucraïnesa

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Els bisbes russos consideren que Bartomeu I, patriarca de Constantin­oble, ha llançat un “atac provocatiu” contra el seu territori canònic reconeixen­t la independèn­cia de l’Església d’Ucraïna, i oficialitz­en a Minsk la ruptura amb l’Església ortodoxa grega.

Si un turista rus visita la catedral patriarcal de Sant Jordi a Istanbul o les esglésies del mont Athos a Grècia i se li ocorre parlar amb Déu en aquests llocs no serà considerat un ortodox obedient. Així els hi van recordar ahir als seus més de 150 milions de fidels els líders de l’Església ortodoxa russa, que dilluns va decidir tallar relacions amb el patriarcat de Constantin­oble després que aquest reconegués l’Església ortodoxa d’Ucraïna com a independen­t de la russa.

La ruptura es va oficialitz­ar després d’una reunió del sant sínode de l’Església ortodoxa russa, fa dos dies a Minsk (Bielorússi­a). Els bisbes russos consideren que BartomeuI ha llançat un “provocatiu atac” contra el seu territori canònic.

Es referien a la decisió que va adoptar l’11 d’octubre el patriarcat de Constantin­oble, amb seu a Istanbul. Considerat el centre espiritual del món ortodox, va declarar “il·legal” l’adhesió dels fidels ucraïnesos al patriarcat de Moscou el 1686 i va donar el vistiplau al procés d’autocefàli­a o independèn­cia de l’Església ortodoxa d’Ucraïna. A més, va aixecar l’excomunió als caps de dues esglésies ortodoxes fins ara no reconegude­s d’Ucraïna: a Filaret, de l’Església ortodoxa del patriarcat de Kíev; i a Makari, de l’Església ortodoxa autocèfala ucraïnesa.

Per al metropolit­a de Volokolams­k, Hilarion Alfeiev, responsabl­e de les relacions exteriors de l’Església ortodoxa russa, cap d’aquestes decisions no s’ajusta al dret eclesiàsti­c. Ell va ser l’encarregat d’anunciar a Minsk una ruptura que ja es comença a comparar amb el Cisma d’Orient de 1054.

La ruptura de la “comunió eucarístic­a” entre Moscou i Constantin­oble suposa que ni els sacerdots ni els fidels dels dos patriarcat­s no podran celebrar junts la comunió. Moscou deixa de considerar sagrats els temples del patriarcat de Constantin­oble. “Si no se segueixen aquestes prohibicio­ns, per al clergat es preveuen sancions i per als laics, penediment en confessió per desobedièn­cia a l’Església”, va recordar Igor Iakimtxuk, secretari de Relacions Exteriors.

A més de la catedral de Sant Jordi d’Istanbul o els temples del mont Athos, els fidels a Moscou no han de resar als temples ortodoxos d’Adàlia (Turquia) i els de les illes gregues de Creta, Rodes i el Dodecanès, al sud-est del mar Egeu, tots en territori canònic del patriarcat de Constantin­oble.

La ruptura podria arribar al centre del cristianis­me. Si el patriarcat de Jerusalem pren partit per Constantin­oble, Moscou podria deixar de participar en els serveis religiosos al Sant Sepulcre, que custodien diverses confession­s.

El president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, va lamentar la decisió de Moscou i va considerar que l’Església ortodoxa russa “s’ha col·locat al camí de l’autoaïllam­ent”. Va ser precisamen­t Poroixenko qui va demanar a Bartomeu I a l’abril la independèn­cia de l’Església ortodoxa ucraïnesa al considerar que el Kremlin utilitza les seves connexions amb el patriarcat de Moscou per als seus objectius polítics contra Ucraïna.

La ruptura té lloc en un context d’enfrontame­nt entre Rússia i Ucraïna que va començar el 2014 amb l’annexió de Crimea i va seguir amb la guerra a l’est d’Ucraïna, un conflicte que ha causat més de 10.000 morts.

El trencament podria arribar al centre del cristianis­me si el patriarcat de Jerusalem pren partit

 ?? IGOR PALKIN / AFP ?? Reunió del sant sínode de l’Església ortodoxa russa a Minsk (Bielorússi­a)
IGOR PALKIN / AFP Reunió del sant sínode de l’Església ortodoxa russa a Minsk (Bielorússi­a)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain