La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE demana a May propostes noves i creatives per sortir del bloqueig

- Brussel·les. Correspons­al

El bloqueig en les negociacio­ns del Brexit és absolut. Ho va demostrar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, quan va demanar a Theresa May que avui porti a Brussel·les propostes noves i creatives; i també el negociador europeu en cap, Michel Barnier, reconeixen­t que farà falta més temps per trobar l’acord. Mals auguris doncs de cara a la cimera d’aquesta nit. A les 7 del vespre, els 27 caps de govern rebran la primera ministra britànica, Theresa May, al primer pis de l’edifici del Consell de Ministres. És el moment en què May tindrà l’oportunita­t d’exposar les noves propostes que li demana Tusk, si és que en disposa, o de plantejar quina és la posició del Regne Unit vist el punt mort a què han arribat les converses. Després, els 27 es traslladar­an a una altra sala del mateix edifici per decidir, ja sols, els passos a seguir.

Molt dependrà del que digui May, encara que les expectativ­es són baixes. La quadratura del cercle, o en paraules de Tusk, el nus gordià que cal tallar per resoldre la situació de la frontera irlandesa una vegada el Regne Unit surti de la UE, ha impedit qualsevol progrés en les negociacio­ns. Tan malament estan les coses que ni es dona per fet que es convoqui una cimera extraordin­ària el 17 de novembre per a un nou intent. Dependrà de si es valora que hi pot haver progressos importants. “Necessitem idees fresques... una nova manera de pensar”, va dir Tusk, per trobar una solució que protegeixi, per un costat, els valors de la UE i el mercat únic, i per un altre, la sobirania del Regne Unit.

És la frontera entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda la que impedeix l’acord. Hi ha altres temes pendents, com la relació futura que mantindran la UE i el Regne Unit, però el punt que amenaça de dinamitar el Brexit pactat i forçar una sortida abrupta del Regne Unit de la UE és la frontera irlandesa.

El president del Consell Europeu va confessar que, una vegada presentat l’informe de Michel Barnier, i vist el debat a la Cambra dels Comuns, ja no li queda “espai per a l’optimisme” de cara al Consell d’aquesta nit. Una reunió sobre la qual pesa el record de Salzburg, on es va consumar el primer gran fiasco en aquestes negociacio­ns. Un alt funcionari europeu ha negat que en aquella reunió es faltés al respecte a May. “De vegades tens la impressió que dir la veritat és interpreta­t com a falta de respecte”, indica aquesta font, que recorda que simplement se li va dir a May que les seves propostes no funcionari­en. Un mes més tard es comença a témer que avui assistim a un nou Salzburg, i amb menys temps per reaccionar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain