La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Microsoft a l’espai

- ALBERT MOLINS PAUL ALLEN (1953-2018) Cofundador de Microsoft

Bill Gates era un noi de 19 anys i Paul Allen en tenia 22 –es van conèixer quan en tenien 13 i 15 respectiva­ment– quan tots dos van fundar –el 1975– l’empresa que ara coneixem com a Microsoft però que va néixer com a Micro-soft. El nom va ser idea del mateix Allen. En aquella època, els ordinadors que utilitzave­n sobretot les empreses eren baluernes que ocupaven habitacion­s senceres. Començaven a aparèixer els primers ordinadors personals, a què tothom es referia com a microordin­adors. La cosa va fer el nom, i naixia Microsoft.

També va ser Allen l’encarregat de col·locar a IBM el sistema operatiu per a les màquines amb què la marca volia introduir-se al mercat de la computació domèstica. El cas és que Microsoft no tenia aquell software. Allen es va encarregar de comprar-lo a un desenvolup­ador de Seattle –pel qual va pagar 50.000 dòlars– i després ell i Gates van modificar el codi fins a crear l’MS-DOS. Era l’any 1980, i aquella operació va canviar la vida de Microsoft i va convertir Allen i Gates en multimilio­naris.

Tres anys més tard, Paul Allen abandonava la companyia que tots dos havien creat a Alburquerq­ue (Nou Mèxic), quan li van diagnostic­ar un càncer tipus Hodgkin. Allen va aconseguir en aquella ocasió derrotar la malaltia i va tornar a Microsoft el 1990, quan Bill Gates ja era l’home més ric del món. A les seves memòries, Allen va ajustar comptes. Segons ell, tant Bill Gates com l’ex-CEO de Microsoft, Steve Ballmer, van voler aprofitar la seva malaltia per intentar fer-lo fora de mala manera.

Durant una dècada Allen va seguir a la companyia fins que el càncer va reaparèixe­r i ell va decidir abandonar definitiva­ment tots els seus càrrecs a Microsoft. Va vendre 68 milions en accions i en el moment de la seva mort encara conservava 138 milions en valors cotitzable­s.

Ja des de la seva primera sortida de Microsoft, Allen es va centrar en Vulcan Inc., la companyia amb què controlava totes les seves inversions i les seves accions filantròpi­ques, sobretot en el camp de la salut. Apassionat pels esports, era el propietari de l’equip de futbol americà Seattle Seahawks, de l’equip de l’NBA dels Portland Trail Blazers i era accionista minoritari de l’equip de futbol de la seva ciutat natal –a la qual sempre es va sentir molt vinculat–, els Seattle Sounders FC.

El 1986 va crear la Paul G. Allen Family Foundation, que cada any recapta 30 milions de dòlars per a caritat que distribuei­x entre oenagés de Seattle i de l’estat de Washington.

Entre les seves iniciative­s empresaria­ls més destacades es troba Stratolaun­ch, empresa dedicada al llançament de coets espacials no tripulats i a l’enviament de càrrega a l’espai exterior.

També era un gran aficionat a l’art i a la música, sobretot al rock. Allen tocava la guitarra elèctrica i l’any 2000 va finançar, altre cop a Seattle, la construcci­ó del Museu de Cultura Pop, la seu del qual va ser dissenyada per Frank Gehry, dedicat en gran part a la música popular. Una altra de les seves grans passions va ser estudiar el fons de l’oceà i descobrir restes d’avions i vaixells de la Segona Guerra Mundial.

Forbes calcula que Allen deixa, després de morir dilluns, una fortuna de més de 20.000 milions de dòlars. Ara s’obre la incògnita de qui l’heretarà, ja que Paul Allen era solter i no va tenir fills, fet que va portar alguns mitjans a referir-se a ell com “el solter més ric del món”. La candidata principal és la seva germana Jody Allen, que col·laborava amb Paul Allen en totes les seves iniciative­s filantròpi­ques i empresaria­ls i que té tres fills.

 ?? RAMIN TALAIE / BLOOMBERG ??
RAMIN TALAIE / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain