La Vanguardia (Català-1ª edició)

Laagam explota un nou model de negoci de la moda ‘millennial’

La firma creada per Inés Arroyo creix a xarxes socials i amb botigues sense estoc

- MAR GALTÉS Barcelona

Quan fa dos anys Inés Arroyo va acabar empresaria­ls a la Pompeu Fabra, ja tenia 250.000 seguidors a Instagram com a blogaire de moda, i les marques començaven a acostar-se-li per fer publicitat: ha treballat per a Custo, Armani, Carolina Herrera, Tommy Hilfiger o Chanel. Explica que com a estudiant va fer pràctiques a Puig i Rabat, i pel seu compte a Vogue i a la boutique Karen de Sabadell. La seva repercussi­ó la va portar a col·laborar en dues col·leccions –de moda per a Mi&Co, de joies per a Del Cerro. –. “Va arribar un dia en què volia emprendre en moda”, diu Inés Arroyo (que ara té 24 anys i 350.000 seguidors).

Es va associar al seu germà Diego Arroyo, economista amb experiènci­a en banca d’inversió, a Glovo i Rocket, i amb Cristian Badia, d’una família del tèxtil de Sabadell. “Va ser com unir les peces d’un trencaclos­ques”. L’octubre del 2016 van crear Laagam: “Una marca nativa digital, verticalit­zada, i per inspirar les dones a menjar-se el món”. A Laagam “no només importa el producte, també el contingut que transmet, el que inspira”.

Llancen producte nou cada mes (“treballem com moda presta”), de disseny propi, sostenible i producció de proximitat (amb tallers a Barcelona). Van començar amb quatre camises i ara són multiprodu­cte, amb 65 referèncie­s. Inés Arroyo crea un podcast mensual amb entreviste­s a dones inspirador­es, i han obert dues botigues, a Barcelona i a Madrid, que són guideshops, on passen coses i les clientes, millennial­s, fan networking: “A la botiga no hi ha estoc. Hi ha totes les referèncie­s, i amb l’assistènci­a d’una

personal shopper, s’ho poden emprovar tot, combinar, comprar, i rebre la compra l’endemà”. Es comuniquen amb les seves clientes per Instagram i per WhatsApp: “Presentem els nous models, fem prevenda, consultem per decidir colors”. I han llançat un model de subscripci­ó: ja tenen 250 clientes que cada mes, per 45 euros, reben una caixa amb producte personalit­zat. Ara tenen oberta una campanya a Kickstarte­r per finançar la producció d’una bossa de mà que es fabricarà a Ubrique: “Pensàvem captar 5.000 euros per arrencar, ja en portem 21.000 i falten dues setmanes de campanya”. Laagram també és present en botigues multimarca a Espanya, Regne Unit, nord d’Europa.

Laagam dona feina deu persones (incloses tres modistes per als prototips). “Estem molt inspirats en models dels Estats Units. Ara ens preparem per poder fer créixer el negoci”, explica la directora creativa. El 2017 van facturar 200.000 euros, aquest any en preveuen 600.000. “Ens acostem al cashflow positiu”, assegura. I volen créixer més: “El 2019 volem entrar a Llatinoamè­rica i Àsia a través de marketplac­es com Tmall”, i obrir botigues a Europa. Fins ara han rebut inversió de mig milió d’euros de Cabiedes, Sevezonic, Bankinter, Toubkal Partners, Ramon Ollé i Dani Giménez, i preveuen una nova ronda el 2019.

I, en paral·lel, Inés Arroyo manté el seu compte d’Instagram (amb 338.000 seguidors) i les col·laboracion­s amb marques.

Creada fa dos anys, factura 600.000 euros i els seus inversors són Cabiedes, Sevezonic, Bankinter o Toubkal

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Diego Arroyo, Inés Arroyo i Cristian Badia, en el seu guideshop de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Diego Arroyo, Inés Arroyo i Cristian Badia, en el seu guideshop de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain