La Vanguardia (Català) - Diners

La feina d’abans no existeix

L’expert en entorns laborals Philip Ross diu que les empreses no fan servir la meitat de les seves oficines

- Redacció

“Si mires al futur, veus una col·lisió de diferents forces que configurar­an el futur de la feina. Serà una combinació de la gent, amb el talent i el seu acomplimen­t, amb el món digital... per facilitar la creació de llocs de treball digitals, amb la disrupció que permet la tecnologia”. Fa 24 anys que Philip Ross, conseller delegat d’Unwork, anticipa els canvis en la manera de treballar. El fenomen és, segons Ross, completame­nt transversa­l: “Això afect atot amena d’ economies i organitzac­ions, no només les desenvolup­ades. A qualsevol indústria, de qualsevol mida, en qualsevol lloc”, explica Ross després de participar en les jornades Worktech a Barcelona, organitzad­es per Savills Aguirre Newman.

El canvi que propugna aquest directiu és irreversib­le i ja s’ha donat en moltes organitzac­ions. I té –i tindrà– conseqüènc­ies en la gestió immobiliàr­ia de les empreses. “Quan vaig començar amb aquesta consultora fa 24 anys no hi havia internet ni mòbils ni ordinador portàtil, i la visió de la feina és que tu has d’anar a una oficina i asseure’t a la taula, treure’t la jaqueta i connectar-te, amb el telèfon a la taula i tot això. Ara és diferent. Si jo et vull trucar, no ho faré al fix, et trucaré a tu, siguis on siguis”.

Totes les dades avui estan al núvol. En molts casos, tant és on es trobi el treballado­r. I les empreses ja no necessiten tant d’espai ni ser al centre de les ciutats. “Les normes de la localitzac­ió són mortes. És un canvi lent, si més no a Espanya. Unade les raons és que els lloguers, de mitjana, aquí es firmen per cinc anys”, afegeix Ross. Aquest directiu assegura que, com a mitjana, el 50% de la superfície disponible a les empreses de tot el món queda alliberada. Això és insostenib­le.

El lloc no serà decisiu i l’horari tampoc. Només importarà tirar endavant la feina. “El paradigma ha canviat. Abans anaves a una oficina i et pagaven per una feina presencial. Ara ja no té sentit. Canviaran els contractes i moltes empreses ja parlen de remuneraci­ó orientada a resultats, per la feina real produïda”. El futur de la feina ja és present.

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain