La Vanguardia (Català) - Diners

L’inici de la nova era elèctrica

Mercedes inicia una nova etapa amb l’EQC, un SUV de zero emissions que promet uns 450 km d’autonomia

- Daniel Balcells

La batalla està servida en el nounat segment prèmium elèctric. Jaguar va disparar primer amb l’I-Pace (Tesla Model X a part), després es va presentar l’e-tron d’Audi i ara és Mercedes qui aterra en la nova categoria amb el rutilant EQC, el primer automòbil full electric de nova generació de la firma de l’estrella. Altres fabricants faran el mateix ben aviat per conquerir part d’un territori encara per explorar: el de la mobilitat elèctrica de luxe.

El SUV alemany segueix l’esquema dels models abans esmentats: format crossover, dos motors elèctrics (un en cada eix per dotar-lo de tracció total elèc- trica 4Matic), i un conjunt de bateries de ió-liti col·locades a la part inferior del vehicle per reduir tant com es pugui el centre de gravetat i alliberar espai a l’habitacle.

En el cas de l’EQC, que fa 4,76 mde longitud i pesa 2.425 quilos, la potència total declarada és de 408 CV, 765Nmde parell, i la seva bateria –amb un pes de 650 kg– té una potència de 80 kWh que li atorga una autonomia provisiona­l d’uns 450 km en cicle NEDC (pendent d’homologaci­ó WLTP). La marca anuncia un consum mitjà de 22,2 kWh/100 km i uns temps de recàrrega d’uns 40 minuts (del 10% al 80%) si es connecta a un carregador ràpid de 110 kW, o bé d’unes 8 hores per completar un terç de la seva capacitat si es connecta a una xarxa domèstica convencion­al. Quant a prestacion­s, la seva acceleraci­ó de 0 a 100 km/h és de 5,1 segons mentre que la velocitat màxima ha estat limitada a 180 km/h.

Intel·ligència artificial

Igual que el nou Classe A, l’EQC –que disposarà de cinc modes de conducció: Comfort, Eco, Max Range, Sport i Individual– comptarà amb el sistema d’informació MBUX amb realitat augmentada i control per veu Lin- guatronic, que pot rebre ordres fòniques i executar funcions fent servir expression­s col·loquials, a més de disposar de capacitat per aprendre i assimilar comandamen­ts habituals gràcies a la intel·ligència artificial.

Entre les funcions més innovadore­s que incorporar­à l’EQC figura un sistema d’assistènci­a que

Fa 4,76 m, pesa 2.425 kg i té una potència total declarada de 408 CV, amb 765 Nm de parell i tracció 4Matic

ajuda a conduir de forma anticipati­va. Així, per exemple, el vehicle oferirà indicacion­s sobre el moment adequat per aixecar el peu de l’accelerado­r fent servir dades del sistema de navegació i el sistema de reconeixem­ent de senyals de circulació.

La producció del nou elèctric EQC començarà el 2019.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain