La Vanguardia (Català)

Ingressen a la presó cinc exdirectiu­s de Novacaixa de Galícia

-

L’Audiència Nacional va ordenar ahir l’ingrés a presó dels cinc exdirectiu­s de Novacaixag­alicia Banco condemnats a dos anys de presó per les prejubilac­ions milionàrie­s que es van concedir a si mateixos abans d’abandonar l’entitat bancària i que van ascendir a 14 milions d’euros.

La secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional va denegar la suspensió de la condemna, una vegada que el Tribunal Suprem l’havia confirmat el mes de setembre passat, amb la qual cosa s’acorda el primer ingrés a presó per complir condemna d’antics responsabl­es d’una caixa d’estalvis.

L’Audiència Nacional va valorar la gravetat dels fets i que el mateix Tribunal Suprem, en la seva sentència del setembre, considerés benèvola la pena de dos anys imposada als exdirectiu­s José Luis Pego, Gregorio Gorriarán i Óscar Rodríguez Estrada, així com a l’expresiden­t de Caixanova Julio Fernández Gayoso i a l’assessor jurídic Ricardo Pradas. A més, per acordar l’ingrés a la presó l’Audiència Nacional va tenir en compte també que els condemnats no han tornat els diners que es van fixar en sentència i que tenen encara causes pendents amb la justícia.

Pel Suprem, la pena de dos anys de presó resultava “desproporc­ionada”, no pel seu excés a l’alça com al·legaven les defenses sinó “per la seva exigüitat des de la perspectiv­a de la gravetat de les conductes a què s’ha fet referència”.

I és que les prejubilac­ions, que ells mateixos van decidir, es van aprovar en plena crisi econòmica i al si d’un grup que va rebre més de 9.000 milions d’euros en ajuts públics i va costar al contribuen­t més de 8.000 milions. Els quatre exdirectiu­s van executar, segons el Tribunal Suprem, “inequívocs actes d’apropiació amb finalitats de lucre personal” en el marc de les seves competènci­es. La Sala Segona avala aquella pena de presó per als cinc, encara que la considera “exigua”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Julio Fernández Gayoso, expresiden­t de la caixa d’estalvis, ingressarà a presó
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Julio Fernández Gayoso, expresiden­t de la caixa d’estalvis, ingressarà a presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain