La Vanguardia (Català)

Lee Jae Yong

La trama de corrupció que afecta la presidenta de Corea del Sud atrapa Lee

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

VICEPRESID­ENT DE SAMSUNG

La Fiscalia de Corea del Sud ha demanat la detenció del vicepresid­ent i hereu de Samsung, Lee Jae Yong, per suposadame­nt haver pagat suborns per 34 milions d’euros per aconseguir l’autoritzac­ió d’una fusió empresaria­l.

Els tentacles de la trama de corrupció que esquitxa la presidenta, de Corea del Sud, Park Geunhye, han atrapat el vicepresid­ent i líder de facto de Samsung, el principal grup industrial del país. El grup de fiscals que investigue­n l’escàndol més important de tràfic d’influèncie­s del país va demanar ahir la detenció de l’hereu de la multinacio­nal sud-coreana, Lee Jae-yong, per suborn, frau i perjuri. L’anunci va fer caure un 2,14% les accions de la firma a la borsa de Seül.

L’equip de fiscals va decidir demanar una ordre d’arrest contra Lee Jae-yong després de valorar que hi ha proves suficients que la multinacio­nal sud-coreana hauria fet donacions per valor de gairebé 34 milions d’euros a canvi de favors per a una operació de fusió entre dues de les seves filials. Uns imports que haurien anat a parar a fundacions i societats suposadame­nt controlade­s per Choi Soon-sil, anomenada la Rasputina per la seva capacitat d’influència sobre la presidenta del país, Park Geun-hye, a canvi que intercedís perquè el Govern aprovés aquesta operació empresaria­l el 2015.

Els fiscals van decidir demanar la detenció de Lee després d’haver estudiat durant el cap de setmana la declaració que durant 22 hores va fer l’hereu del grup Samsung. “L’equip d’investigac­ió ha conclòs que fer justícia és més important que el possible impacte que pugui tenir la detenció sobre l’economia nacional”, va dir Lee Kuy-chui, portaveu de l’equip de fiscals en roda de premsa, segons l’agència sudcoreana Yonhap.

El portaveu dels fiscals sortia així al pas dels rumors que van circular el cap de setmana sobre la inconveniè­ncia de l’esmentada detenció a causa del seu impacte en l’economia del país, ja que Samsung suposa el 20% del PIB.

Les seves declaracio­ns no van evitar, tot i això, que el grup industrial emetés un comunicat en què insistia en què era “difícil de comprendre” la sol·licitud dels fiscals i expressava la seva esperança que “el tribunal prendrà una bona decisió”. Una afirmació que al·ludeix a la resolució que haurà d’adoptar demà el Tribunal del districte central de Seül, que és el que instrueix el cas, sobre la petició dels fiscals de detenir Lee Jae-yong.

L’arrest de l’hereu i líder de facto del principal grup del país, després de l’infart que va tenir el seu pare, Lee Kun-hee, a l’octubre, és l’últim pas fet pels investigad­ors de l’anomenat cas Choi Soon-sil. Un cas que va esclatar a finals d’octubre, quan la premsa va revelar que aquesta dona de 60 anys, sense cap càrrec oficial, tenia accés privilegia­t a la presidenta Park, li editava els discursos, aconsellav­a nomenament­s i decisions governamen­tals i fins i tot li suggeria la roba que s’havia de posar. Una situació que es va agreujar quan es va descobrir que Choi, en connivènci­a amb la mandatària sud-coreana, hauria pressionat a més de 50 grans firmes del país perquè aportessin recursos per valor de 62 milions d’euros a dues fundacions sense ànim de lucre dirigides per ella, i que al seu torn hauria intentat desviar part d’aquests fons a una societat de la seva propietat.

Com a conseqüènc­ia d’aquest escàndol, el Parlament va aprovar a primers de desembre iniciar el procés de destitució de Park, Un procedimen­t al qual el Tribunal Constituci­onal ha de donar suport o rebutjar en sis mesos.

Acusen Lee Jae-yong de donar quasi 34 milions d’euros en suborns a canvi del suport del Govern a una fusió

 ??  ??
 ?? LEE JIN-MAN / AP ?? Lee Jae-yong, vicepresid­ent i hereu de Samsung
LEE JIN-MAN / AP Lee Jae-yong, vicepresid­ent i hereu de Samsung

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain