La Vanguardia (Català)

La xinesa Shiji paga 26 milions per ReviewPro

- MAR GALTÉS

Nova operació de venda d’èxit d’una empresa de l’ecosistema digital barceloní: el grup xinès Shiji va anunciar ahir la compra del 79,5% de ReviewPro, companyia dedicada a la gestió de la reputació en línia i la presència en xarxes socials per al sector hoteler. La companyia s’ha valorat en 35 milions de dòlars (33 milions d’euros), per la qual cosa Shiji paga 26,2 milions d’euros. El 20,5% restant continuarà en mans de l’equip directiu. En l’operació han sortit els anteriors inversors –Active Venture Partners (que havia injectat 3 milions), i alguns family, fools and friends–.

ReviewPro va ser fundada el 2008 per RJ Friedlande­r (californià, va arribar a Barcelona el 2000, i treballava a Planeta en el desenvolup­ament de continguts d’internet). L’empresa, que mantindrà la seva seu a Barcelona (on hi ha 50 dels seus 64 empleats), té oficines a Nova York, Singapur i Austràlia. Fa un any, va informar que el 2015 va facturar 6 milions d’euros; en la nota emesa ahir, assegura que el seu negoci creix al 40% anual i que ja és rendible. Té més de 30.000 hotels clients en 150 països; el 80% del negoci el realitza fora d’Espanya.

L’empresa captura la informació en tota mena de fonts en línia (pàgines d’agències, xarxes socials) i ofereix anàlisi de dades, comparativ­es, “per ajudar l’hoteler a entendre el grau de satisfacci­ó dels seus clients, identifica­r on fer millores, maximitzar vendes”, va explicar Friedlande­r.

Shiji, que cotitza a la Borsa de Shenzhen i està participad­a per Alibaba, és una plataforma de gestió d’informació especialit­zada en el sector turístic i en el mercat xinès, amb 3.000 empleats, i filials a Singapur i Alemanya.

 ?? GEMMA MIRALDA / ARXIU ?? RJ Friedlande­r va fundar l’empresa a Barcelona el 2008
GEMMA MIRALDA / ARXIU RJ Friedlande­r va fundar l’empresa a Barcelona el 2008

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain