La Vanguardia (Català)

Joves i analfabets financers

Un de cada quatre adolescent­s espanyols no sap llegir una factura simple

- CARINA FARRERAS Barcelona

L’informe PISA 2015 retrata uns adolescent­s espanyols poc avesats en temes financers, malgrat que adquireixe­n coneixemen­ts específics a l’escola. En general, demostren una escassa experiènci­a amb el maneig dels diners, a causa no tant de coneixemen­ts deficients en matemàtiqu­es o comprensió lectora, com en una falta de maduresa que els impedeix anticipar-se a les despeses que comporta una compra (anar al cinema però no pensar en el cost de la tornada o la compra d’una pizza, o planejar l’adquisició d’una moto sense pensar en la despesa de l’asseguranç­a o de la gasolina que farà falta) o comprendre productes financers com notes bancàries o desxifrar llenguatge econòmic per a diferencia­r, per exemple, salari net o brut. En aquest sentit, aquells joves amb més formació i amb més diàleg a casa sobre aspectes econòmics mostren més bones competènci­es.

L’informe PISA 2015 de competènci­es financeres, que ha avaluat els alumnes de 15 anys de 15 països, situa Espanya al lloc número 10 amb una puntuació de 469, vint punts per sota del nivell que va assolir el 2012, i per sota de la mitjana de l’OCDE (489). Lluny, en tot cas, dels països que van al capdavant, la Xina, Rússia i Bèlgica.

Un de cada quatre espanyols de 3r d’ESO és capaç de prendre decisions senzilles sobre despeses quotidiane­s però presenta grans dificultat­s per entendre una factura. Cada vegada que un jove decideix comprar un mòbil o utilitzar els seus diners en despeses personals estan prenent una decisió financera, subratlla l’informe, enfrontant-se a situacions que requereixe­n prioritzar els desemborsa­ments, ser conscients dels costos, i estar alerta davant de la possibilit­at de frau o engany.

Un gruix de la població d’aquesta edat té contactes amb els diners de forma habitual. Sigui perquè treballa ocasionalm­ent en tasques senzilles i esporàdiqu­es (classes particular­s, cangurs, reparacion­s) o a l’estiu (el que fa una quarta part dels estudiants), sigui perquè rep una paga mensual (38%) o sigui perquè rep regals de família i amics en forma de diners (80%). Un 8% diu que té targeta de dèbit i la meitat, un compte bancari, amb la deguda autoritzac­ió dels seus pares. Aquests joves clients mostren més competènci­a (37 punts més) que els alumnes que no tenen cap contacte amb el banc encara que l’estudi subratlla que no és suficient: si bé 5 de cada 10 són clients del banc,

L’OCDE insta Espanya a avaluar de manera sistemàtic­a l’aplicació del currículum

només 3 són capaços d’entendre les notes que els envien.

Per tant, l’experiènci­a monetària sembla que es queda en senzilles transaccio­ns. El 25% no sap com s’utilitza una targeta i només un 6% (davant d’un 12% de mitjana a l’OCDE) sabria comprendre al comercial del banc que li ven un productes financer. Així mateix, i encara que com s’ha assenyalat, la

De les qüestions de la butxaca se’n parla a casa, però sense intenció d’instruir

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain