La Vanguardia (Català)

La ‘jazz-diplomàcia’ russa

L’ambaixador Kisliak, l’home de Putin a Washington, deixa els Estats Units

-

No és possible saber si algun personatge de l’entorn de Donald Trump sortirà totalment net del Russiagate. Més que ells sí que ho farà aquest home, perquè malgrat haver estat en el centre de l’escàndol, Serguei Kisliak, ambaixador de Rússia a Washington els últims nou anys, sí que estava complint, com va recordar en una ocasió el cap del Kremlin, Vladímir Putin, amb la seva feina: vetllar pels interessos russos.

Potser els seus interlocut­ors no es reunien amb ell pensant en els interessos americans, i per això aquest diplomàtic de parlar pausat però molt sociable s’ha convertit en un dels símbols de la gens ordinària presidènci­a de Trump. La feina de Kisliak li ha costat el càrrec a un dels més estrets col·laboradors del president dels Estats Units, i un altre camina per la vora del precipici.

Les seves converses amb l’exconselle­r de Seguretat Nacional Michael Flynn van forçar el febrer passat la renúncia d’aquest. També es va reunir amb el fiscal general, Jeff Sessions, llavors senador per Alabama. Sessions va assegurar que es va reunir amb l’home de Putin només en qualitat de legislador.

Però noves revelacion­s periodísti­ques han descobert que els serveis d’intel·ligència dels EUA van intercepta­r altres contactes en els quals van discutir assumptes de la campanya electoral. Això ha fet que Donald Trump perdi la confiança en el seu fiscal general.

Serguei Kisliak, de 66 anys, es va formar en l’Acadèmia de Comerç Exterior de l’URSS abans de començar a treballar per al Ministeri d’Exteriors. La seva relació amb els Estats Units va començar el 1981, quan va arribar a Nova York com a segon secretari de la legació diplomàtic­a soviètica davant l’ONU. El 1985 va ser traslladat a l’ambaixada de Washington com a primer secretari. Va coincidir amb l’època de la

perestroik­a de Gorbatxov, i el seu principal dossier era el control d’armes. “No vaig detectar, com havia fet amb altres diplomàtic­s soviètics, una aversió visceral cap als EUA”, va dir fa uns mesos a The Guardian Steven Pifer, director de no-proliferac­ió en el think tank Brookings Institutio­n.

Kisliak va tornar el 1989 a Moscou, i va ocupar diversos càrrecs al Ministeri d’Exteriors abans de ser destinat el 1998 a Brussel·les, on va exercir com a ambaixador a Bèlgica i davant l’OTAN. De nou a Moscou, el 2003 va ser viceminist­re d’Exteriors. El 2008 va ser enviat com a ambaixador a Washington, on va viure tota la presidènci­a de Barack Obama.

Quan el desembre passat aquest expresiden­t va expulsar dels Estats Units 35 diplomàtic­s russos, Kisliak va dir en una de les seves poques rodes de premsa: “Vam posar fi a la guerra freda, però és molt probable que no hàgim pogut construir una pau després de la guerra freda”.

Kisliak no és gaire amic que se’l vegi en públic. Però se’l considera un diplomàtic molt sociable, que parla activament amb els polítics. A Washington organitzav­a amb regularita­t vetllades de jazz-diplomàcia.

La CNN l’ha lloat amb floretes com a “diplomàtic entre els diplomàtic­s”. Però com altres mitjans del país ha destacat que els funcionari­s d’intel·ligència dels Estats Units el consideren el millor dels espies. L’ambaixador mateix ho ha negat, igual que el Kremlin nega tenir res a veure amb el pirateig dels servidors informàtic­s de la campanya demòcrata.

Altres observador­s de la política americana creuen que la seva feina era simplement profession­al. El director de l’Institut Kennan, Matthew Rojansky, que el coneix, dubta que sigui un agent secret i diu que és un diplomàtic compromès amb la seva feina. I Michael McFaul, que va ser ambaixador dels EUA a Moscou entre 2012 i 2014 i es va enemistar amb el Kremlin per donar suport a l’oposició, va escriure a Twitter: “No siguem ingenus. Kisliak es va reunir amb Sessions pel seu paper al món de Trump. És la seva feina”.

L’home de Putin que intentava saber-ho tot de Donald Trump ha completat la seva missió aquest mes de juliol. El canvi de l’ambaixador rus a Washington era sabut des de fa mesos. Però com que Serguei Kisliak està marcat pel Russiagate, la seva marxa ha aixecat un gran enrenou.

INTERLOCUT­ORS La seva feina ha posat a la picota als més estrets aliats de Trump

ARRAN DE LA CRISI AMB OBAMA “Vam ser capaços de posar fi a la guerra freda, però no de construir una pau”

 ?? CAROLYN KASTER / AP ?? Serguei Kisliak, a la dreta, acompanyat d’alts càrrecs russos, arribant al Departamen­t d’Estat dels EUA el passat dia 17
CAROLYN KASTER / AP Serguei Kisliak, a la dreta, acompanyat d’alts càrrecs russos, arribant al Departamen­t d’Estat dels EUA el passat dia 17

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain