La Vanguardia (Català)

Passió per la fotografia

AVELINO PI (1933-2017) Fotògraf d’esports

- TONI FANLO

No fa pas massa que Avelino Pi ens va deixar, i avui, tot recordant la nostra amistat de més de cinquanta anys, m’arriben imatges i moments intensos de relació, sovint profession­al però sempre de companys, compartint junts la passió per la fotografia.

Parlar-vos de la personalit­at de l’Avelino se’m fa difícil, ja que era un home que sobresorti­a del que és corrent. El vaig conèixer quan vaig entrar a treballar d’assistent al seu estudi de fotografia industrial. Jo tenia llavors 17 anys i, en aquells moments, ell ja era un personatge ple d’inquietuds i amb el desig de trencar motlles. Pocs anys després va trobar el que seria la seva gran passió, la fotografia d’esports; i s’hi va entregar de ple com tot el que ell feia. En poc temps va ser reconegut per la casa Agfa amb un premi internacio­nal de fotografia per una imatge de hoquei que li va permetre anar a les Olimpíades de Munic de l’any 1972 i, tot seguit, va exposar al Reial Cercle Artístic de Barcelona, amb la presència el dia de la inauguraci­ó de Joan Antoni Samaranch (delegat nacional, en aquells moments, d’Educació Física i Esports).

Mai no es va especialit­zar en un esport concret, tot i que ell era un gran aficionat al tennis, que va practicar durant un temps. Tant en el golf con en el futbol, l’atletisme, el tennis o la vela hi sabia trobar el moment i l’enquadrame­nt just per oferir-nos una imatge on la presència humana d’esforç o de risc la feien única. Afable i proper, va fer coneixença i amistat amb alguns dels esportiste­s que fotografia­va, com per exemple el golfista Severiano Ballestero­s.

Anys més tard, vaig col·laborar amb ell en els Jocs Olímpics d’hivern de Sarajevo i els d’estiu de Los Angeles de 1984. En aquells moments l’Avelino era ja el fotògraf oficial del Comitè Olímpic Internacio­nal, sota les ordres de Joan Antoni Samaranch, president del COI. Van ser uns mesos de molta feina i de moments durs per la pressió del dia a dia. Ell no parava de disparar fotografie­s, i jo portava la part de revelats. Recordo que a Sarajevo vàrem improvisar un laboratori a la nostra habitació de l’hotel, davant la precarieta­t de recursos de la ciutat; us podeu imaginar tot un mes treballant i dormint en la mateixa habitació, tot respirant el perfum dels químics de revelatge, però la gran capacitat d’improvisac­ió de l’Avelino i la meva facilitat d’adaptació feren que la situació fos fins i tot divertida. Així era en molts moments la nostra relació.

La seva profession­alitat, capacitat de treball i, a vegades, els seus rampells de tossuderia, conjuntame­nt amb el suport incondicio­nal de la seva companya, Katia Kaminski, el dugueren a ser present a gairebé totes les olimpíades dels anys següents, així com també en campionats mundials de natació i atletisme, tornejos internacio­nals de tennis, golf, campionats de futbol i de vela, deixant-nos centenars d’imatges que encara avui formen part de la memòria col·lectiva. De tot aquest bagatge l’Avelino no s’endugué tan sols el reconeixem­ent a la feina ben feta, sinó també afectes i bones amistats del món de l’esport.

Durant tots aquests anys, en molts moments, vaig poder compartir amb ell una de les seves més estimades aficions, la muntanya, i aquí vaig poder conèixer la seva part més humana, divertida, imprevisib­le i sempre agosarada.

Junts vàrem riure molt, i és aquest el millor record que guardaré d’ell.

Fa uns mesos, tot parlant dels anys passats, li vaig dir que podia estar agraït a la vida, ja que molts dels seus projectes i desitjos s’havien complert, especialme­nt que CaixaForum presentés un monogràfic de la seva obra, i que l’Arxiu Nacional de Catalunya adquirís el seu arxiu fotogràfic. Recordo que amb un somriure plàcid em va contestar que, a més, en aquests últims anys per fi havia pogut gaudir de la família i també dels amics i de la relació quotidiana amb la gent.

Avui, quan se’m fa present el record de l’Avelino, l’Avel·lí per a mi, sento que ha sigut, i és, un personatge especial i entranyabl­e.

 ?? JORDI LÓPEZ ??
JORDI LÓPEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain