La Vanguardia (Català)

El possible frau, d’1 milió, es va fer amb la compra d’un avió

La Fiscalia es querella contra Jaime Botín

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

La secció de delictes econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid ha interposat una querella contra el banquer i expresiden­t de Bankinter Jaime Botín i tres persones més a les quals acusa d’un delicte fiscal. La quota defraudada ascendiria a 1.014.298 euros.

L’element clau del presumpte delicte va ser un avió. La compra de l’aeronau es va realitzar en termes que van suposar l’esmentat perjudici a la Hisenda pública.

La Fiscalia atribueix als querellats la creació d’un entramat d’empreses a través del qual van deslocalit­zar de manera “artificios­a” una aeronau, propietat de Botín, a Portugal, on no existeixen impostos per a aquest tipus d’activitats, malgrat que realment l’avió tenia la seva base de moviments a Espanya, de manera especial a l’aeroport de Torrejón.

Els fiscals consideren que per mitjà de l’aquest procedimen­t els querellats van evitar fer front a l’impost especial sobre determinat­s mitjans de transport (Iedmt). Aquesta és la quota que ara se’ls reclama en la mateixa querella. Es tracta de la quantitat que resulta després d’aplicar el tipus impositiu correspone­nt tenint en compte el valor de l’aeronau (10.700.000 dòlars).

El text de la querella exposa que el 1989 es va constituir l’empresa World Tour S.A., de la qual Jaime Botín era propietari pràcticame­nt de la totalitat. L’objecte social de la firma era la compravend­a i tinença de valors i altres drets, “així com de béns immobles”. L’escrit afegeix que els principals actius de l’empresa eren el 66,67% de les accions de la societat Cherokee Bay, domiciliad­a a Jersey valorades en més de 25 milions d’euros i del 99,99 per cent de les participac­ions socials de World Tour Portugal, LDA, valorades en 10,5 milions d’euros.

El 2012 la societat World Tour S.A., a través una de les persones querellade­s, va firmar un contracte de compra amb la companyia dels Estats Units Cessna Aircrfat Company d’un avió per un preu total de 10.700.000 dòlars “i que es va destinar amb caràcter principal a cobrir les necessitat­s de desplaçame­nts de Jaime Botín Sainz de Sautuola i el seu cercle familiar i social amb base d’operacions a Madrid”. El contracte establia que l’aeronau havia de disposar de certificac­ió comercial expedida a Espanya.

Atès que la matriculac­ió de l’avió estava subjecta a Espanya a l’impost especial referit, la legislació implicava l’obligació de World Tour S.A. de liquidar-lo i ingressar a Hisenda la quantitat de 1.014.298 euros. Aquest va ser el motiu, segons la Fiscalia, que els querellats decidissin deslocalit­zar “de forma artificios­a” la matriculac­ió de l’aeronau a Portugal, “on no hi ha un impost similar”.

 ?? JUAN M. ESPINOSA / EFE / ARXIU ?? Jaime Botín
JUAN M. ESPINOSA / EFE / ARXIU Jaime Botín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain