La Vanguardia (Català)

Rodrigo Rato

EXPRESIDEN­T DE BANKIA

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu va obrir judici oral ahir contra l’expresiden­t de Bankia Rodrigo Rato i 35 persones més per incloure dades presumptam­ent falses en la sortida a borsa de l’entitat el 2011.

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu va acordar ahir l’obertura del judici oral del cas Bankia contra 35 persones físiques i jurídiques. Entre d’altres, l’expresiden­t de l’entitat, Rodrigo Rato; exconselle­rs, vocals o administra­dors de Bankia en els anys 2010 i 2011; així com les persones jurídiques Bankia, Banco Financiero y de Ahorros (la seva matriu), i l’auditora Deloitte. Se’ls jutjarà pels delictes de falsedat en els comptes anuals dels exercicis d’aquells anys i el delicte de frau d’inversors per incloure dades presumptam­ent falses al fullet informatiu per a la sortida a borsa de l’entitat financera el juliol del 2011.

El jutge recorda a la interlocut­òria que al llarg d’aquests llargs cinc anys d’instrucció s’han obtingut indicis racionals que demostren que els administra­dors del BFA i Bankia van aprovar uns comptes maquillats sobre la veritable situació de les entitats que administra­ven, que no reflectien la imatge fidel de les mateixes, de manera que no mostraven la veritable situació econòmica de l’entitat, amb el consegüent perjudici tant per als que posteriorm­ent van subscriure accions del banc, abans i després de començar a cotitzar, com per a l’Estat.

Com es deu recordar, BFABankia va ser rescatada per l’Estat el maig del 2012, només deu mesos després que l’entitat –amb tot just un any de vida– sortís a borsa després de realitzar una ampliació de capital de 3.100 milions d’euros. Aquesta operació va constituir una fugida cap endavant, però el pes del totxo en la seva cartera creditícia i la seva galopant morositat van acabar imposant una duríssima realitat: l’entitat era inviable si no reforçava d’una forma molt important el seu capital. Així ho va determinar el Banc d’Espanya el maig del 2012 quan Rato i el seu equip van ser comminats a marxar i el grup va ser nacionalit­zat després de rebre una injecció de capital públic de 22.000 milions d’euros.

Les pèrdues ocasionade­s als inversors van ser enormes i ara, cinc anys després, la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, aquesta última en representa­ció del FROB, sol·liciten una pena de cinc anys de presó per a Rodrigo Rato, de quatre anys per a José Luis Olivas, de tres per a José Manuel Fernández Norniella i de dos anys i set mesos per a Francisco Verdú per un delicte de l’article 282 bis del Codi Penal. El ministeri públic demana que els acusats indemnitzi­n els inversors personats, tret que ja hagin estat indemnitza­ts.

L’Advocacia de l’Estat, al seu torn, considera que els acusats són responsabl­es civils directes i com a tals han d’indemnitza­r el Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB) per les quantitats en què el patrimoni del BFA i Bankia s’hagi vist minvat com a conseqüènc­ia dels procedimen­ts civils instats per inversors que van acudir a la sortida a borsa de l’entitat.

El jutge rebutja sobreseure la causa penal contra el BFA i Bankia per l’actitud col·laboradora que l’entitat ha mantingut durant la tramitació de la causa. Aquestes circumstàn­cies podrien afectar, segons Andreu, “una possible atenuació de la responsabi­litat penal, però mai una declaració de sobreseïme­nt, ni lliure ni provisiona­l”.

En relació amb Deloitte, el jutge recorda que s’ha de considerar la seva presumpta responsabi­litat penal tal com ho va acordar la Sala Penal al resoldre anteriors recursos. El jutge diu que no s’ha de descartar la possibilit­at de la participac­ió, per cooperació necessària, de les entitats auditores”.

La sortida a borsa de Bankia va ser precedida d’una ampliació de 3.100 milions, i deu mesos després va caure

 ??  ??
 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? L’expresiden­t de Bankia, Rodrigo Rato, s’asseurà al banc dels acusats gairebé sis anys després d’haver estat destituït, el maig del 2012
DANI DUCH / ARXIU L’expresiden­t de Bankia, Rodrigo Rato, s’asseurà al banc dels acusats gairebé sis anys després d’haver estat destituït, el maig del 2012

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain