La Vanguardia (Català)

L’opositor Ledezma escapa de Veneçuela i es dirigeix a Espanya

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

L’exalcalde de Caracas, Antonio Ledezma, considerat un pres polític per l’oposició veneçolana, arribarà avui a Espanya des de Colòmbia després de fugir ahir del seu país, on complia arrest domiciliar­i. L’esposa de Ledezma, Mitzy Capriles, que ja resideix a Madrid, va informar a diversos mitjans de comunicaci­ó que el seu marit aterrarà aquest matí a la capital espanyola, on previsible­ment demanarà asil polític davant la probable petició d’extradició de la justícia veneçolana.

“Va ser una travessia de pel·lícula”, va relatar Ledezma a periodiste­s a l’aeroport colombià de Cúcuta, a la frontera amb Veneçuela, abans de volar a Bogotà. L’exalcalde va explicar que havia viatjat per carretera durant quinze hores, superant “més de 29 controls de guàrdies nacionals, policia i del Govern”. El polític fugit va sortir clandestin­ament del seu país pel pont internacio­nal Simón Bolívar, que comunica l’estat veneçolà de Táchira amb Cúcuta, encara que les autoritats colombiane­s van afirmar en un comunicat que Ledezma “va fer el seu correspone­nt tràmit migratori”.

“Espero que el poble m’entengui perquè ja és hora que comprengue­m que amb la consciènci­a d’un poble no es juga ni amb els ideals d’un poble gloriós com el veneçolà tampoc”, va declarar Ledezma. “Aquesta és una hora de temprança, no cal doblegar-se, no s’ha de perdre l’ànim, cal mantenir amunt les banderes que simbolitze­n la dignitat d’un poble que ha perdut el menjar, que ha perdut l’efectiu i no té diners per fer ni tan sols la compra d’una empanada, però que no perd el decòrum”, va agregar.

El líder opositor era fins ahir una de les 600 persones que l’antichavis­ta Taula de la Unitat Democràtic­a (MUD) qualifica com a presos polítics, i potser el més emblemàtic després de Leopoldo López, actualment sota arrest domiciliar­i. Ledezma va ser detingut en el 2015, quan ocupava l’alcaldia de Caracas, i acusat de conspiraci­ó per enderrocar el Govern. Dos mesos després, se li va concedir el trasllat al domicili per raons de salut, on va continuar detingut i amb la prohibició d’expressar-se en públic.

Havia complert aquesta setmana mil dies privat de llibertat, comptant els períodes que va passar a la presó i arrestat a casa seva. La seva detenció era preventiva, en espera d’un judici encara sense data en què afrontava una possible pena de 26 anys de presó. Després del seu arrest, Ledezma va ser suspès com a alcalde i substituït per Helen Fernández, militant del seu mateix partit, el centrista Alianza Bravo Pueblo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain