La Vanguardia (Català)

La doble bogeria

- Francesc Granell

Gràcies a Samaranch i a moltes generacion­s de gent que havia treballat bé, Barcelona i Catalunya havien assolit cotes de notorietat i reputació que ens van permetre escalar posicions en els rànquings mundials i un notable benestar social.

Però aquesta societat va entrar, un bon dia, en la bogeria de l’independen­tisme, nascuda en algunes comarques catalanes. Alguns vam denunciar-ho amb arguments i missatges que els mateixos que han estat protagonis­tes del procés reconeixen ara, després de veure que el seu full de ruta ha resultat ser un full de ruïna, amb molt d’engany a gent de bona fe que fins i tot ara continua creient-lo possible.

Els resultats són aquí: diversos exconselle­rs en presó preventiva des del 2 de novembre, l’expresiden­t i diversos exconselle­rs fent el ridícul a Brussel·les per –suposadame­nt– fer saber al món que Catalunya existeix. Bancs i milers d’empreses deslocalit­zades, mil empreses amb el domicili fiscal desplaçat fora de Catalunya, caigudes en el nombre de turistes i de creuers. Caigudes en les vendes a Catalunya i a la resta d’Espanya i falta d’inversió i creació de llocs de feina davant la situació d’inestabili­tat a què, des de la Generalita­t, se’ns ha abocat fins a arribar a la no desitjada, però lògica, aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó per part del president Mariano Rajoy després de la discutida declaració d’independèn­cia del 27 d’octubre, culminant les desastrose­s lleis autonòmiqu­es aprovades el 6 i 7 de setembre i el lamentable referèndum il·legal de l’1 d’octubre al qual van acudir de bona fe moltes persones mobilitzad­es per arguments que els mateixos que els van difondre han reconegut ara que no responien a la realitat.

Dit això, ens trobem ara davant unes incertes eleccions autonòmiqu­es del 21 de desembre. Molts confiem que els partits que encara tenen seny presentin programes electorals motivadors amb contingut de govern, ja que parlar només d’una utòpica independèn­cia o d’immobilism­e ja no convencerà ningú amb dos dits de front.

En aquesta falta d’un futur tranquil·litzador perquè tornessin les inversions a Barcelona ens trobàvem quan, el passat 12 de novembre, vam veure amb sorpresa que uns quants comuns –que només donen suport a 11 regidors– van resoldre per tan sols 323 vots de diferència que l’alcaldessa Colau havia de trencar el pacte de govern municipal amb el PSC.

Sembla que per a Barcelona les desgràcies no venen soles, i, per si la bogeria independen­tista no hagués fet prou mal, ara s’enfronta a una nova bogeria: el trencament del pacte de govern municipal estable, que, amb errors i tot, s’havia d’estendre fins a les municipals del 2019.

Quins pecats devem haver comès els barcelonin­s perquè –amb aquestes dues bogeries d’unes partitocrà­cies irresponsa­bles– se’ns privi del que, amb anys de treball, havíem aconseguit per posar Barcelona al món?

A l’acció independen­tista ara s’hi afegeix la decisió dels comuns de trencar amb el PSC a Barcelona

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain