La Vanguardia (Català)

Descomptes fiscals per als usuaris fidels

-

Amés de contribuir a la preservaci­ó del medi ambient, el ‘sisè contenidor’ reporta un benefici directe als ciutadans metropolit­ans. Amb el carnet de la xarxa de deixalleri­es els usuaris obtenen un descompte personalit­zat en la Taxa Metropolit­ana de Tractament de Residus (TMTR), que es cobra a través del rebut de l’aigua. La bonificaci­ó s’aplica a l’anualitat següent i és proporcion­al a l’ús: per exemple, qui fa servir la deixalleri­a dos cops l’any aconseguei­x un 1 % de rebaixa, mentre que qui hi va 15 o més vegades gaudirà del tipus màxim del 14 %. En definitiva: qui separa i recicla més, paga menys.

El carnet es pot sol·licitar a totes les deixalleri­es, aportant un rebut recent de l’aigua que vincularà el titular al domicili bonificat. El tràmit és gratuït i el carnet s’obté al moment. A partir d’aquest dia només cal lliurar el carnet al personal de la deixalleri­a cada vegada que es faci ús de les instal·lacions, per ferhi constar cada visita a través de la banda magnètica posterior.

La TMTR finança la gestió dels residus un cop recollits a cada municipi i és de competènci­a metropolit­ana. També preveu bonificaci­ons socials, que l’AMB treballa per ampliar de cara al 2018, tal com explica Eloi Badia, vicepresid­ent de Medi Ambient de l’AMB. Així, preveu bonificar el 100 % de l’import a les famílies en risc d’exclusió residencia­l que acreditin dificultat­s per pagar el rebut. Unes 15.000 famílies podrien resultar beneficiàr­ies d’aquesta mesura, que amplia el concepte de “pobresa energètica” al conjunt de serveis bàsics de la llar i als residus que s’hi generen. A més, “l’any vinent els municipis que separin més i millor les seves deixalles obtindran un descompte en la taxa abonada pels seus veïns”, afegeix Badia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain