La Vanguardia (Català)

L’ocàs d’una heroïna

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al STEPAN FRANKO / EFE

Es va convertir en una espècie de Joana d’Arc per a tots els nacionalis­tes ucraïnesos des que, combatent com a voluntària a la guerra contra els separatist­es prorussos del Donbás, el 2014, va ser capturada, jutjada i empresonad­a a Rússia. Després d’un intercanvi de presoners fa dos anys, l’expilot de l’exèrcit Nadejda Sàvtxenko va tornar al seu país convertida en una heroïna de guerra. Però va decidir entrar en política, es va fer diputada i aquest halo es va anar apagant. Integrada a les files de l’oposició, aquesta antiga pilot de l’exèrcit ha de defensar-se ara de les acusacions de preparar un atac terrorista contra la Rada Suprema de Kíev, el Parlament ucraïnès.

La Cambra va decidir ahir treure-li la immunitat parlamentà­ria i permetre que els serveis d’intel·ligència (SBU, segons les seves sigles ucraïneses) la detinguess­in. El fiscal general d’Ucraïna, Iuri Lutsenko, assegura que Sàvtxenko “va planejar, reclutar i donar personalme­nt instruccio­ns per dur a terme un atemptat” contra el Parlament utilitzant granades, morters i armes automàtiqu­es.

Els investigad­ors vinculen Sàvtxenko al cas obert contra Volodimir Ruban, qui ha estat un negociador clau en l’intercanvi de presoners amb els separatist­es prorussos de les autoprocla­mades Repúblique­s Populars de Donetsk (RPD) i Luhansk (RPL).

El 8 de març Ruban va ser acusat d’organitzar un atemptat per matar el president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, i altres alts càrrecs després de ser detingut mentre anava cap al territori controlat pel Govern amb una carregamen­t d’armes i municions camuflat en un port de mobles.

La fiscalia va presentar ahir al Parlament enregistra­ments i vídeos per demostrar que Sàvtxenko està implicada en el suposat atemptat contra alts càrrecs de l’Estat. “El pla era destruir el sistema constituci­onal duent a terme atemptats terroriste­s sobre el barri governamen­tal de Kíev utilitzant armes rebudes dels líders de l’anomenada RPD”, va dir Lutsenko.

També es va mostrar un vídeo en el qual apareixen ella i dos comandamen­ts militars parlant de plans per atacar la Rada. Sàvtxenko no en va negar l’autenticit­at. Va riure com a resposta. “El Govern mereix que el facin fora, però això era només per provocar i deixar en ridícul les autoritats”, va assegurar, fent entendre que res no anava de debò.

Aquestes acusacions contra la fervent nacionalis­ta són les últimes d’una sèrie d’esdevenime­nts que han acabat erosionant la seva empremta d’heroisme creada amb les imatges del seu judici a Rússia, quan va desafiar el tribunal amb diverses vagues de fam i fins i tot fent botifarra al jutge. Acusada de donar informació perquè l’exèrcit ucraïnès matés dos periodiste­s russos, va ser condemnada a 22 anys de presó.

El maig del 2016 va ser indultada a canvi que Ucraïna lliurés a Rússia presoners russos, i al seu retorn l’elit política ucraïnesa la va embolicar de fervor patriòtic. Però un heroi ha de ser per definició immaculat, una cosa molt diferent del que s’exigeix a un polític. Diputada independen­t i amb una manera radical d’entendre el patriotism­e, les seves enceses postulades no li han aplanat la feina. En una ocasió va dir que Ucraïna s’havia de convertir en una espècie de dictadura, i en una altra va acusar el Govern d’abandonar la península de Crimea (annexionad­a per Rússia el març del 2014) a canvi que es torni a Ucraïna el Donbas. També ha dit que el Govern ucraïnès és parcialmen­t culpable dels 10.300 morts que ha causat en quatre anys la guerra entre l’exèrcit i els separatist­es de l’est d’Ucraïna. Acabada la votació contra ella, Nadejda Sàvtxenko va sortir ahir del Parlament. Es va reunir amb els seus partidaris, entre els quals hi havia la seva mare i la seva germana, i després va tornar. Però a la porta ja l’estaven esperant dos investigad­ors del SBU.

De manera molt formal, un d’ells li va explicar que quedava detinguda. Tot seguit, li van proposar d’anar a la seu central per formalitza­r l’arrest. Sàvtxenko va demanar que no hi anessin amb cotxe, sinó caminant. I així, sense manilles i seguits per un núvol de periodiste­s, va acabar la que podria ser l’última jornada en política d’una antiga heroïna.

Ucraïna deté Sàvtxenko, sospitosa de preparar atemptats terroriste­s contra l’Estat La van anomenar la Joana d’Arc ucraïnesa per l’actitud desafiador­a davant Rússia

 ??  ?? Tribuna. L’expilot Sàvtxenko mostra la seva medalla d’Heroïna d’Ucraïna ahir al Parlament, abans de ser detinguda. A baix Petró Poroixenko
Tribuna. L’expilot Sàvtxenko mostra la seva medalla d’Heroïna d’Ucraïna ahir al Parlament, abans de ser detinguda. A baix Petró Poroixenko
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain