La Vanguardia (Català)

La guillotina del 384 bis i el PNB

- Enric Juliana

L’article 384 bis de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal gravita des de fa mesos al voltant del conflicte polític de Catalunya. Aquest article diu el següent: “Ferma una ordre de processame­nt i decretada la presó provisiona­l per delicte comès per persona integrada o relacionad­a amb bandes armades o individus terroriste­s o rebels, el processat que estigués ostentant funció o càrrec públic quedarà automàtica­ment suspès en l’exercici del mateix càrrec mentre duri la situació de presó”.

Si Turull és processat pel delicte de rebel·lió i torna a entrar a la presó, se li aplicarà l’article 384 bis, i quedarà suspès del càrrec públic que ocupi. Suspès, no inhabilita­t: aquesta precisió és molt important. El mateix pot dir-se dels altres dirigents sobiranist­es que avui conserven l’acta de diputat i poden ser acusats de rebel·lió en les pròximes hores pel Tribunal Suprem.

El jutge Llarena ha accelerat la instrucció quan ha sabut la candidatur­a de Turull a la presidènci­a. Al seu torn, Junts per Catalunya i Esquerra Republican­a han intentat investir Turull molt ràpidament perquè pogués anar a declarar avui davant el Suprem com a president electe de la Generalita­t, amb la consegüent dramatitza­ció del conflicte polític. No és el mateix empresonar i suspendre un diputat del Parlament de Catalunya que carregarse el president in pectore de la Generalita­t.

La frenètica partida d’escacs entre el jutge Llarena i els sobiranist­es principals l’ha desbaratad­a la CUP negant-se a facilitar l’elecció de Turull en el primer escrutini, amb el vot afirmatiu dels seus quatre diputats. Els fraticelli ja no estan en condicions de seguir l’estratègia ondulant de David Fernàndez i Quim Arrufat en la legislatur­a 20122015. La CUP va perdre més de la meitat dels diputats en les eleccions del mes de desembre passat, les seves bases estan tenses i Turull no deixa de ser un home de l’aparell de la vella Convergènc­ia. Després d’haver pronunciat davant el Parlament un discurs de notori biaix autonomist­a, Turull compareixe­rà avui davant del jutge com a candidat

L’article que pot suspendre Turull, si és empresonat, va ser recorregut pel PNB als anys vuitanta

en dificultat­s. Si Llarena ordena que entri a la presó, demà no podrà ser present en la segona votació, encara que el processame­nt no sigui ferm i l’article 384 tardi uns quants dies a activar-se.

La guillotina del 384 bis podria ser objecte de forta controvèrs­ia. Aquest article forma part de la legislació antiterror­ista dels anys vuitanta. El 384 bis va ser recorregut pel Partit Nacionalis­ta Basc i Convergènc­ia i Unió davant el Tribunal Constituci­onal, i aquest va interpreta­r (sentència 199/87) que “per definició, la rebel·lió es fa per part d’un grup que té el propòsit de l’ús il·legítim d’armes de guerra o explosius, amb una finalitat de produir la destrucció o eversió de l’ordre constituci­onal”.

El PNB té moltes ganes d’aprovar els pressupost­os generals de l’Estat del 2018, però la guillotina del 384 bis podria incrementa­r la seva incomodita­t. La decisió que adopti avui el jutge Llarena és fonamental. Llarena s’ha convertit en el gran guionista de la política espanyola.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain