La Vanguardia (Català)

Un robot dissenyat per combatre l’assetjamen­t escolar

WatsomApp aplica la intel·ligència artificial d’IBM per millorar la convivènci­a a les aules

- Barcelona

L’empresa espanyola KIO-AI ha desenvolup­at una eina tecnològic­a, basada en la intel·ligència artificial Watson d’IBM per identifica­r i prevenir casos de bullying. El programa, batejat amb el nom WatsomApp, combina jocs en línia i converses amb robots humanoides (QBO i Snow) per detectar conflictes a les aules i identifica­r alumnes que poden estar sent assetjats i els possibles assetjador­s, així com els líders i els que estan més aïllats i poden ser més vulnerable­s.

Gustavo Beltrán, fundador i director de KIO-AI, assegura que utilitzar un robot facilita la interacció i la conversa dels nens, ja que fa que se sentin més confiats i còmodes per sincerar-se que si estan davant una figura d’autoritat com els mestres, els pares o els psicòlegs. “Senten que és proper, i a més a més el robot és neutre, no jutja i no emet energia ni positiva ni negativa, no té ni dies bons ni dies dolents per parlar-hi”, diu.

L’eina d’intel·ligència artificial, que també pot funcionar a través de mòbils, tauletes o ordinadors, ja s’està aplicant en alguns centres educatius d’Espanya i el Perú. Inicialmen­t s’aprofita la classe d’informàtic­a perquè els alumnes, a través d’un joc, passin una sèrie de proves dissenyade­s per psicòlegs i pedagogs. Amb els resultats d’aquestes proves, la intel·ligència artificial identifica quins nens tenen perfil d’assetjat o d’assetjador, quins són observador­s passius, quins són invisibles... I, en funció d’aquest context, després un bot xateja amb ells a classe perquè, finalment, passin a conversar amb el robot. La intel·ligència artificial del robot té en compte tant el llenguatge com el to amb què els nens parlen per analitzar les seves emocions.

Amb tota aquesta informació s’elabora un informe per als professors, orientador­s i la direcció del centre amb prediccion­s sobre què pot estar passant a l’aula, el perfil de cada alumne, la probabilit­at que determinat­s nens estiguin sent víctimes o siguin agressors i recomanaci­ons sobre les accions més efectives a aplicar en cada cas. “La nostra intel·ligència artificial mesura la cohesió del grup, la segregació per sexe, els nens vulnerable­s, identifica les aliances i les enemistats... I això és molt útil perquè el centre adopti mesures que millorin la convivènci­a i previnguin futurs conflictes”, explica Beltrán. I afegeix que, com que el programa es passa una vegada cada trimestre, es pot seguir l’evolució i es pot comprovar quines accions estan sent més efectives, cosa de què la màquina també pren nota per a futures recomanaci­ons.

Mónica Cernuda, directora de plataforme­s d’IA i Cloud a IBM España, explica que les conclusion­s de la intel·ligència artificial sempre les revisen els pedagogs i els psicòlegs, que són els que prenen les decisions. “El que es posa a disposició dels profession­als del centre és informació objectiva basada en el que diu el nen perquè s’adoptin les accions necessàrie­s”. Respecte al risc que el robot etiqueti o aixequi sospites sobre els alumnes a partir de comentaris subjectius dels companys, tant Beltrán com Cernuda emfatitzen que la clau és que els professors tinguin el màxim d’informació sobre el que passa, “perquè tenir dades minimitza els riscos d’etiquetes, i les persones també tenim biaixos i podem encasellar igualment els nens sense informació objectiva i quantitati­va”.

El director de KIO-AI apunta que als dos centres on es van fer les proves pilot i el sistema ja fa dos anys que funciona han observat l’eficàcia del WatsomApp per millorar la convivènci­a a les aules. “Algunes de les accions recomanade­s han demostrat que són capaces de rebaixar el conflicte fins a un 70% de les vegades”, emfatitza.

Els creadors asseguren que als nens els és més fàcil sincerar-se amb un humanoide perquè no jutja

 ??  ??
 ??  ?? Mónica Cernuda, d’IBM, i Gustavo Beltrán, de KIO-AI, amb el robot QBO, que té instal·lat el Watsom Assistant per xatejar amb els nens
Mónica Cernuda, d’IBM, i Gustavo Beltrán, de KIO-AI, amb el robot QBO, que té instal·lat el Watsom Assistant per xatejar amb els nens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain