La Vanguardia (Català)

Àustria carrega contra Espanya

Kurz acusa Madrid, Roma i Atenes de frenar l’ampliació de Frontex

- JAUME MASDEU Salzburg. Enviat especial

Per una vegada, l’amfitrió es va oblidar de les arts diplomàtiq­ues i va entrar a sac a criticar tres dels seus convidats de manera directa, i en certa manera, per sorpresa. Va ocórrer ahir a la cimera de la Unió Europea a Salzburg, on el canceller austríac i president de torn de la UE, Sebastian Kurz, va acusar Espanya, Itàlia i Grècia de ser reticents a la creació del cos europeu de 10.000 guardes de fronteres en part per raons de sobirania, però també per evitar controls més estrictes. En declaracio­ns als mitjans durant la reunió del Partit Popular Europeu, previ a la cimera de la UE, va manifestar: “Em fa l’efecte que alguns països no volen enfortir la fronteres, perquè augmentant els efectius de Frontex, augmentari­a el registre d’immigrants, fent més difícil que ocultin el nombre real d’immigrants... És una cosa de la qual no es parla però que crec que és així”. En declaracio­ns al diari austríac

Standard, Kurz va precisar que els països del sud on arriben els migrants no “se senten realment infeliços que molts dels nouvinguts puguin continuar la seva ruta amb total discreció cap a Europa central”. És a dir, cap al seu país, i també cap a Alemanya. Recordem que Kurz va arribar al Govern amb una campanya centrada en el tancament de fronteres als migrants.

Precisamen­t en aquesta cimera els 28 mantenen un primer debat sobre aquesta proposta de la Comissió Europea d’augmentar de forma significat­iva els efectius de Frontex, que haurien d’arribar als 10.000 el 2020, i també les seves competènci­es. Encara que Brussel·les ha insistit que el comandamen­t d’aquests efectius sempre estarà en mans de l’Estat membre, que ells tindran l’última paraula, la iniciativa provoca reticèncie­s en alguns països, recelosos de cedir el control de les seves fronteres a guardes europeus. L’anterior Govern espanyol es va manifestar públicamen­t en contra. L’actual no s’ha pronunciat de manera tan ferma, però fonts diplomàtiq­ues indiquen que consideren que la proposició va adreçada a països que tenen dificultat­s estructura­ls per fer front al control de les fronteres i que tenen relacions més difícils amb els seus veïns. Evidentmen­t, no creuen que aquest sigui el cas d’Espanya. Aquestes mateixes fonts van afegir que cal veure quin “valor afegit” pot aportar aquest reforç de Frontex i que estan disposats a negociar el finançamen­t que requereix i les competènci­es amb què es dotaran els nous guardes de fronteres, que poden coincidir amb competènci­es de política interior. En aquesta reunió, els 28 han de fixar les posicions sobre la proposta i determinar si volen intentar aprovar-la en l’actual període legislatiu, cosa que obligaria a un autèntic esprint, ja que les pròximes eleccions europees se celebren el maig del 2019.

Un dels altres grans temes d’aquesta cimera informal de Salzburg és l’escàs progrés en les negociacio­ns del Brexit quan només queden 6 mesos per a la data clau, el 29 de març, quan el Regne Unit se n’anirà oficialmen­t. Els portaveus oficials repeteixen incansable­ment que ja s’ha pactat un 80% de l’acord de sortida, i tenen raó, però també és cert que en el 20% pendent és on resideixen i resisteixe­n els grans entrebancs. Ateses les dificultat­s, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va proposar de celebrar una cimera extraordin­ària a mitjans de novembre, per intentar forçar una sortida. Fonts del Consell van indicar a aquest diari que la data estava pràcticame­nt tancada, però que a última hora una delegació va posar objeccions al dia triat per qüestions d’encaix d’agendes.

Tusk va reconèixer avenços en aspectes de seguretat i política exterior després de la reunió de Chequers, la que va provocar la dimissió del ministre del Brexit, David Davis. Però el president del Consell va afegir que en altres temes, com la frontera irlandesa o la governança econòmica, “les propostes del Regne Unit han de ser reelaborad­es”, que “queda menys i menys temps”, i que cal aprofitarh­o. És l’objectiu perseguit fixant aquesta cimera, just al novembre, pràcticame­nt al límit perquè quedi temps per a la ratificaci­ó del possible acord pel Parlament Europeu i pel britànic.

D’altra banda, els 28 també intentaran abordar la política migratòria amb més serenitat. “Volem que no hi hagi un xoc de trens”, van dir diplomàtic­s europeus, recordant la tensa cimera de juny. Donald Tusk va demanar als líders d’aturar “l’intercanvi d’acusacions en immigració”, afegint que “malgrat la retòrica agressiva, les coses s’estan movent en la direcció adient”. Tusk esgrimeix les xifres, que indiquen una caiguda de l’arribada de migrants fins a nivells inferiors als de la crisi.

CONTROL Viena creu que amb guardes europeus seria més difícil ocultar el nombre de migrants

EL DIVORCI BRITÀNIC

Tusk proposa una cimera extraordin­ària el novembre per desencalla­r el Brexit

 ?? JUANJO MARTÍN / EFE ?? El canceller austríac, Sebastian Kurz, dona la benvinguda al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a la seva arribada a Salzburg
JUANJO MARTÍN / EFE El canceller austríac, Sebastian Kurz, dona la benvinguda al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a la seva arribada a Salzburg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain