La Vanguardia (Català)

El Iemen es mor de gana a causa del bloqueig saudita

L’ONU insisteix que el país pateix la pitjor crisi humanitàri­a del món

- SANÀ Redacció i agències

Hodeida és el principal port iemenita al mar Roig, per on entren el 80% de les importacio­ns i gairebé tota l’ajuda humanitàri­a. Està en mans dels rebels huthis i sotmès a un ferri bloqueig marítim per part de la coalició militar de vuit nacions àrabs que lidera l’Aràbia Saudita. El resultat, com va recordar ahir l’ONU, és que la pitjor crisi humanitàri­a del món s’agreujarà encara més.

Els iemenites es moren de fam. Són 29 milions i 22 depenen de l’ajuda humanitàri­a. D’aquests 22, almenys 8,4 milions viuen en zones impossible­s d’arribar-hi per les organitzac­ions que reparteixe­n aliments i medecines. Aviat seran 3,5 milions més, segons anticipa el Programa Mundial d’Aliments, que gestiona Nacions Unides.

La situació dels nens és desesperan­t. Save the Children acaba d’afegir un milió de nens més als 4,2 que patien fam. Unicef afirma que hi ha onze milions de nens –80% del total– que necessiten assistènci­a de manera urgent.

L’ajuda, tot i això, no arribarà mentre els saudites mantinguin el bloqueig sobre Hodeida i no s’habiliti un port alternatiu. La coalició àrab acusa els rebels huthis d’utilitzar Hodeida per rebre armes procedents de l’Iran.

Aquest bloqueig s’assembla molt a un setge medieval. El Iemen, abans de la guerra, ja importava el 90% dels aliments que consumia. Hodeida era el cordó umbilical que mantenia alimentats dos terços de la població.

L’estratègia militar d’impedir l’arribada de vaixells matarà de fam els iemenites. Aquest any, Save the Children ha tractat 400.000 nens desnodrits i anuncia que 36.000 moriran abans de desembre si l’Aràbia Saudita no permet que rebin cap mena d’ajuda.

L’Aràbia Saudita va emprendre una ofensiva aèria sobre el Iemen el març del 2015 després de comprovar que la república

Save the Children calcula que 5,2 milions de nens pateixen fam i 36.000 moriran aviat

islàmica de l’Iran és darrere dels rebels huthis que havien ocupat gran part del país i expulsat el president Al-Hadi. Aquests bombardejo­s han causat 6.660 morts i 10.563 ferits, segons les últimes xifres de l’ONU. Altres organitzac­ions eleven els morts a deu mil i els ferits a més de 56.000. A aquestes víctimes cal sumar les persones que moren per malnutrici­ó i malalties que serien tractables en una situació de pau. És obvi que la majoria dels morts i ferits són civils.

Des que va començar la guerra el preu dels aliments ha pujat un 68% mentre que la moneda local, el rial, s’ha depreciat un 168%. Si a aquests indicadors afegim que els funcionari­s –i en un país com el Iemen la majoria de la població treballa per a l’Estat– no cobren des de fa dos anys, s’entén l’alarma de l’ONU.

Els Estats Units, la Gran Bretanya i França són els principals aliats de la coalició àrab. Insisteixe­n en una sortida negociada, però, alhora, guanyen milions de dòlars venent armes als saudites, a qui també ofereixen intel·ligència i suport logístic. Espanya és el quart país que més armes ven a l’Aràbia Saudita per utilitzar-les al Iemen. La darrera comanda ha estat de 400 bombes de precisió.

 ?? ESSA AHMED / AFP ?? Aquest nen desnodrit lluitava ahir per la seva vida en un hospital del nord del Iemen
ESSA AHMED / AFP Aquest nen desnodrit lluitava ahir per la seva vida en un hospital del nord del Iemen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain