La Vanguardia (Català)

Notes per a totes les classes

L’escola municipal de música de l’Hospitalet de Llobregat exporta el seu model inclusiu a diferents ciutats europees

- L’Hospitalet de Llobregat JOSE POLO

Després del pregó, la Banda Provençana sempre és l’encarregad­a de donar el tret de sortida a les Festes de Primavera de l’Hospitalet de Llobregat. Com si fos un reflex de la composició de la segona ciutat de Catalunya, el grup està format per persones de diferents orígens, barris, classes socials... No és casualitat: és el fruit de la feina que du a terme des de fa anys l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts. Aquest centre funciona amb un model que transcende­ix les funcions tradiciona­ls d’una escola de música. Entre altres coses, irrompen a les aules de nou centres escolars de primària d’atenció prioritàri­a. Es tracta de les escoles més vulnerable­s, on, per exemple, hi ha més alumnes migrants. Quan acaben sisè molts decideixen continuar aprenent fora de l’horari lectiu. Amb tot, a l’escola municipal de música de l’Hospitalet hi ha un 28% d’usuaris migrants. El percentatg­e és similar a les persones de procedènci­a estrangera que hi ha a la ciutat. “Ensenyem música i cohesionem la societat. Trenquem la frontera mental que diu que només la gent més o menys benestant pot estudiar música. No és només qüestió de beques: els convertim en protagonis­tes”, defineix la directora, Núria Sempere.

Fa un any aquesta aposta va rebre el segell europeu de bones pràctiques Urbact en la categoria d’inclusió social. Ara representa­nts de sis ciutats del continent, Aarhus (Dinamarca), Adelfia (Itàlia), Grigny (França), Valongo (Portugal), Katowice (Polònia) i Brno (República Txeca), i responsabl­es

El projecte aconseguei­x millorar els resultats acadèmics dels participan­ts, sobretot en matemàtiqu­es

del programa europeu, visiten l’Hospitalet per conèixer el sistema en primera persona i provar de replicar-ho als seus països. La iniciativa s’anomena Onstage, escoles de música pel canvi social ,iestà liderada per la ciutat amfitriona.

Les jornades d’intercanvi de coneixemen­t van començar ahir i s’acabaran demà. “Dona oportunita­ts a molta gent, a molta més que un conservato­ri. A més a més, per a un mateix instrument hi ha moltes possibilit­ats, varietat d’estils”, explica una de les alumnes, Júlia Acero, abans de tocar en un acte per al qual l’escola s’ha vestit de gala.

Un altre dels beneficis del sistema hospitalen­c que comença a exportar-se és la millora dels resultats acadèmics d’alumnes que formen part del projecte, especialme­nt en matemàtiqu­es. En les proves de competènci­es bàsiques han obtingut notes fins a deu punts per sobre de la mitjana catalana. “Amb la música desenvolup­en l’atenció, l’esforç o la disciplina”, argumenta Núria Sempere. “Es tracta de democratit­zar l’accés a la cultura i afavorir l’ascensor social”, defineix l’alcaldessa, Núria Marín. L’escola de música de l’Hospitalet té 4.500 alumnes anualment. Des del 2005, 50.000 persones han passat per les seves classes.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’escola de música de l’Hospitalet ahir en plena actuació
LLIBERT TEIXIDÓ L’escola de música de l’Hospitalet ahir en plena actuació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain