La Vanguardia (Català)

Dudamel i la felicitat

El director veneçolà commou el públic del Palau amb un brillant Schubert i una suggeridor­a quarta de Mahler

- Jorge de Persia Barcelona

No sé si Gustavo Dudamel és feliç. Espero que sí... Almenys es veu que al podi s’ho passa bé, i que ho comparteix amb els instrument­istes.

Em permeto aquest comentari paramusica­l per obrir la crònica dels seus dos concerts, que inauguren la temporada al Palau de la Música, amb ple gairebé absolut, perquè sorgeix de la constataci­ó que al final els espectador­s també participen en aquesta felicitat que transmet. I que comparteix­o. I així ho va expressar el públic del Palau, amb aplaudimen­ts infinits en totes dues jornades.

Dudamel dirigeix d’una manera afable, no expressa en el seu posat les manifestes tensions de la partitura o almenys no les transmet sense afectar la profundita­t –de vegades– de l’expressió. Difon placidesa i expressa musicalita­t, que comparteix amb els músics quan el fagot o la flauta broden un passatge, o l’orquestra fa cas d’un oportú rallentand­o..., picades d’ullet en l’expressió, o s’impliquen amb força en una frase. I no hi ha res millor que percebre aquesta sensació feliç al voltant, malgrat que de vegades l’exercici de la crítica entela la plenitud que en el fons ens arriba a través d’aquelles meravellos­es partitures com són la Cinquena simfonia de Schubert i la Quarta i última de Brahms, mons gairebé extrems d’una estètica dominant i separats per més de sis dècades que prefiguren temps de canvis.

Perquè, posats a reflexiona­r, durant la interpreta­ció sorgeixen dubtes –i fins i tot alarmes– quan alguna cosa no encaixa, en un diàleg –per què ho hem de negar– amb el plaer que ho emmarca tot. Perquè en aquestes dues propostes formals Schubert i Brahms presenten un una delicada homofonia melòdica i l’altre un fort exercici del contrapunt, al marge, esclar, de la densitat de l’orquestra i els recursos en els vents.

La Mahler Chamber és una garantia de fluïdesa sonora sobre els fonaments que va imposar el seu fundador, Abbado. I, de fet, té solistes excepciona­ls. És el cas de la flautista Chiara Tonelli, que en línies generals va tenir un paper important en la musicalita­t de Schubert i en els diàlegs expressius de Brahms. Dudamel va distribuir l’orquestra d’una manera convencion­al deixant la força dels baixos a la seva esquerra en un cert desequilib­ri i, malgrat que el fraseig va ser clar i àgil (element fonamental en la Cinquena), va assenyalar detalls d’interès a partir del menuetto i va acabar l’obra amb intensitat, després d’una primera part una mica neutra.

I sorgeixen els dubtes quan es percep que en el primer moviment de la Quarta de Brahms Dudamel no endolceix el so de vents i timbal, de manera que es perden les delicades frases i motius de la corda, que són fonamental­s. De tota manera –malgrat la interrupci­ó pel so d’un mòbil al començamen­t del segon moviment–, tornen la placidesa i l’alegria, amb bona gestió de les tensions i feina del seriós contrapunt.

Cal assenyalar que Dudamel simplement va aturar l’orquestra quan va sentir el telèfon, va esperar pacient –sense ni tan sols mirar la font de pertorbaci­ó– i va reiniciar. I tot va seguir el camí de la intensitat expressiva, de l’equilibri recuperat, fins al final, quan va instal·lar definitiva­ment el somriure en el públic.

El programa següent, ahir a la nit al Palau, proposava una Tercera de Schubert i, a la distància del temps, la Quarta simfonia de Mahler, indubtable admirador del seu antecessor. Schubert va resultar aquí coherent, amb brillantor, gest vienès i fins a swing i elegància. Va millorar la disposició amb contrabaix­os al fons i van tornar a brillar les fustes amb una corda àgil i intensa alhora. Tot al seu lloc i discurs clar i expressiu.

Aquest Mahler va començar mostrant les coses al seu lloc i una certa superficia­litat en el caràcter inicial, en certa manera per la falta de tensions en el discurs i per les prioritats del director, que dirigeix de memòria. La buscada profundita­t va arribar amb la ductilitat de la corda, la mateixa identitat dels dos últims moviments i amb una excel·lent soprano Golda Schultz. Un silenci tens va ser respost amb l’entusiasme i altra vegada el somriure de la sala. Va ser una experiènci­a feliç que van compartir algunes autoritats des de les llotges oficials. Hi havia l’alcaldessa Ada Colau, interessad­a en el caràcter social de la trajectòri­a de Dudamel al capdavant de l’ara absent Orquestra Simón Bolívar, segons va donar a entendre en l’àpat oficial de la pausa. L’acompanyav­a el comissiona­t de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats. I no va faltar a la cita per part de la Generalita­t la secretària general de Cultura, Dolors Portús.

A la cita amb el director veneçolà hi va assistir l’alcaldessa Ada Colau, i també Joan Subirats i Dolors Portús

Du d amel dirigeix d’ una manera afable, amb placidesa, sense expressar en els eu pos atles tensions de la partitura

 ?? A. BOFILL / PALAU DE LA MUSICA ?? Dudamel, ahir al Palau al capdavant de la Mahler Chamber
A. BOFILL / PALAU DE LA MUSICA Dudamel, ahir al Palau al capdavant de la Mahler Chamber
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain