La Vanguardia (Català)

Un jutge de Madrid avala el model laboral de Glovo

- MAR GALTÉS Barcelona

Un jutjat de primera instància de Madrid ha resolt la demanda d’un repartidor contra Glovo amb una sentència que assegura que la prestació de servei desenvolup­ada pel demandant “no es pot qualificar com a relació laboral”. Aquesta sentència equival a dir que els repartidor­s de Glovo no són falsos autònoms, i es tracta de la primera resolució d’un jutge a Espanya favorable a l’empresa, en el context de batalla legal que enfronta a les plataforme­s de repartimen­t amb grups de repartidor­s sobre el model de relació laboral.

Glovo va donar a conèixer dilluns que el Tribunal Suprem de Milà també va dictaminar la passada setmana a favor seu, reconeixen­t la independèn­cia dels repartidor­s, al considerar que “no hi ha submissió del col·laborador al poder directiu, organitzat­iu i disciplina­ri de Glovo”.

Les dues resolucion­s judicials a Madrid i Milà es produeixen després d’un estiu en què s’ha escalfat el conflicte: el sindicat UGT va anunciar a començamen­ts d’agost que presentarà una demanda de conflicte col·lectiu contra Glovo “a fi que els seus 8.000 treballado­rs siguin reconeguts com a treballado­rs per compte d’altri i no com a empleats autònoms”. Al juliol, la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Saragossa va acusar Glovo de tenir 326 falsos autònoms a la capital aragoneses, pels quals va reclamar a l’empresa 379.963 euros per les cotitzacio­ns socials retardades durant vuit mesos que va durar la investigac­ió (fins al març del 2018), a més d’obligar-la a donar-los d’alta en la Seguretat Social. Glovo ha recorregut l’actuació.

Glovo defensa que el seu model de negoci i el contracte utilitzat, pel qual els repartidor­s poden escollir quan i com volen treballar (els dies, hores, franges horàries), ja va ser validat per la Inspecció de Treball el 2016 a Barcelona, Madrid i València.

Tot i això, encara queden judicis per celebrar, per la qual cosa hi ha recorregut per al debat.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Un model de relació qüestionat
PEDRO MADUEÑO Un model de relació qüestionat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain