La Vanguardia (Català)

Evolució del setè art

- Quim Monzó

Per si algú encara no se n’ha assabentat, la pel·lícula Bocadillo comença amb Ismael Prego –conegut a YouTube com a Wismichu–, que va pel carrer i entra a un bar. Rere la barra hi ha un actor, també youtuber, que fa de cambrer. Wismichu demana un entrepà vegetal. El cambrer es gira cap a la cuina i crida: –Vegetal de tonyina! –No, de tonyina, no. Vull un entrepà vegetal –el corregeix Wismichu. El cambrer torna a girar-se cap a la cuina: –Vegetal de pollastre! –No, de pollastre no. Un entrepà vegetal...

–Vegetal de tonyina! –crida el cambrer a la cuina.

L’escena, amb diverses variants, es repeteix un cop i un altre durant una hora i quart. Que és incongruen­t que els bars anomenin “vegetals” els entrepans que –a més d’una mica d’enciam iceberg i dues làmines de tomàquet sense gust de tomàquet– inclouen tonyina o pollastre és un fet comprovat, vell i suat. Columniste­s i humoristes n’hem fet befa des de fa un quart de segle –quan es va començar a evidenciar aquesta estupidesa– i als primers que van denunciar la incongruèn­cia se’ls podria donar una medalla. Però, tantes dècades després, refregir-la no té cap mèrit. I aquí està precisamen­t la gràcia de Bocadillo, perquè Wismichu no la refregeix i prou (parla dels falsos entrepans vegetals com podria parlar de qualsevol altra cosa) sinó que la utilitza per elevar l’anècdota a un nivell superior: el de crear una pel·lícula que s’ha convertit en el petit escàndol d’aquest Festival de Cinema de Sitges, on s’ha estrenat fora de competició. Al principi de la projecció els espectador­s reien però a mesura que passaven els minuts es van anar emprenyant. Alguns van demanar que els tornessin els diners de l’entrada. El subdirecto­r del festival diu que, si en el futur hi ha altres col·laboracion­s de youtubers, abans voldria saber de què va la cosa que presenten: “El que sí que m’agradaria, quan algú ens presenti alguna cosa, és saber si és una pel·lícula o no”. Com si Bocadillo no ho fos.

I tant que ho és! Et pot agradar o no, pots creure que és una collonada i que t’han pres el pèl, però que és una pel·lícula queda claríssim. A mi me n’han vingut al cap dues d’Andy Warhol: Sleep (del 1963, cinc hores i vint minuts amb un pla fix d’un senyor dormint) i Empire (del 1964, vuit hores i cinc minuts amb un altre pla fix, aquest cop de l’Empire State Building). I també una de fa dos anys, del director i productor britànic Charlie Lyne. Es diu Paint drying i són deu hores i set minuts d’una paret: des de l’instant en què l’acaben de pintar fins que s’asseca del tot. Charlie Lyne, que està en contra de la censura del Consell Britànic de Classifica­ció de Pel·lícules, la va rodar per obligarlos a passar-se deu hores mirant-la, abans de decidir si la vetaven als menors de divuit anys, als menors de dotze o als menors de dotze si no anaven acompanyat­s dels seus pares. Finalment van decidir que era apta per a tots els públics.

Des de fa dècades s’ha fet befa dels entrepans que, de vegetals, només en tenen el nom

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain