La Vanguardia (Català)

Legalitat sense principi

- Kepa Aulestia

L’independen­tisme es mou en una franja de terreny que se situa entre la legalitat i la il·legalitat. Les seves controvèrs­ies internes també són el reflex d’aquesta disjuntiva. No perquè hi hagi una línia divisòria entre uns secessioni­stes i altres, sinó perquè cadascun dels sectors favorables a la república pròpia es debat davant el dilema. De fet, podria dir-se que cadascun dels seus militants o activistes oscil·la contínuame­nt sobre quina de les dues vies aplanarà el camí cap a un Estat català. L’episodi de la suspensió efectiva dels parlamenta­ris processats va donar lloc fa deu dies al primer conat d’il·legalitat en les institucio­ns de la Generalita­t des que es va aplicar el 155. Però la vindicació de l’1-O i del 27-O per part dels seus responsabl­es encoratja la idea que la legitimita­t de determinat­s objectius polítics constituei­x un bé superior a les normes vigents, que dificulten en gran manera la seva consecució. Per això no hi ha un independen­tisme compromès amb la legalitat com a principi. Sí, potser, un secessioni­sme més realista, que sembla eludir entrampar-se amb la llei en esdevenime­nts com els d’octubre de l’any passat.

El president del Parlament, Roger Torrent, va advertir divendres que, “mentre no hi hagi una solució política”, la Cambra autonòmica continuarà aprovant de manera periòdica resolucion­s com la que va reclamar l’abolició de la monarquia. Cal suposar que es referia a mocions el contingut de les quals se situï a l’empara de la llibertat d’expressió i no contraving­ui cap norma. Però els termes en què es pronunciï el Parlament podrien ser objecte d’impugnació una vegada i una altra, encara que tals actes no impliquin responsabi­litats penals si no desatenen resolucion­s judicials prèvies. De manera que la decisió de moure’s en els límits entre allò lícit i il·lícit “periòdicam­ent” contribuir­ia a empantaneg­ar les institucio­ns en circumstàn­cies de risc davant l’eventual obertura de nous procedimen­ts judicials. Perquè ha quedat demostrat que es tracta d’un terreny subjecte a discussió i poc propici a incursions temeràries.

El problema és que mentre no hi ha un independen­tisme que defensi la legalitat com a principi rector de la seva estratègia, més enllà d’uns criteris bàsics de prudència, sí que hi ha un independen­tisme disposat a desbordar aquesta mateixa legalitat, encara que sigui puntualmen­t i amb l’ànim d’avivar la confrontac­ió posant a prova altres secessioni­stes. El rupturisme latent entre els partidaris d’una república pròpia no obeeix tant a la seva impaciènci­a com a la seva convicció que el projecte que allotgen es tornaria inviable per les vies de la legalitat. Senzillame­nt perquè saben que la naturalesa de la república pròpia és inassimila­ble pel marc constituci­onal; i en això rau l’autenticit­at que aquesta part de l’independen­tisme –que es té per més conseqüent– tracta de conferir al seu objectiu. Cosa que, al seu torn, dissuadeix els altres secessioni­stes de fer causa de la legalitat.

L’independen­tisme s’ha instal·lat en l’anomalia de corrents i grups incapaços de precisar què volen aconseguir i de quina manera; de manera que transferei­xen als altres –als mitjans i al públic en general– la tasca d’endevinar les seves intencions en cada moment. A mesura que tots parlem de l’independen­tisme, aquest es veu menys necessitat d’aclarir els seus plans. A mesura que tots ens referim a les seves diferèncie­s internes, aquestes emmudeixen i no s’expliciten mai. Se sap, per exemple, que Torra i ERC han acordat continuar embarcats en el Govern fins que es conegui la sentència del Suprem, però sense rastre de les condicions d’aquest arranjamen­t, ni de les seves raons, i molt menys de les conseqüènc­ies. I no hi ha cap declaració sobre què pensen fer respecte a la legalitat, donant a entendre així que el seu compliment o no els resulta un assumpte contingent.

La improvisac­ió política referent a això projecta un missatge d’indiferènc­ia cap a les institucio­ns, de banalitzac­ió de qualsevol il·legalitat comesa o imaginable en el procés. La sublimació i la frivolitat van de la mà, i això desautorit­za dirigents que no es fan càrrec del que està passant mentre d’altres, que homenatgen, es troben en espera de judici. Si tot remet als límits entre la legalitat i la il·legalitat no és perquè s’hagi judicialit­zat el conflicte i no se sàpiga què poden fer els jutges i tribunals a partir de demà mateix. És perquè l’independen­tisme va descobrir en aquesta franja indefinibl­e de terreny l’hàbitat idoni per reproduir-se, encara que anés restant legitimita­t als procedimen­ts taxats de la democràcia.

L’independen­tisme dona a entendre que el compliment o no de la legalitat resulta un assumpte contingent

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain