La Vanguardia (Català)

El populisme castís

La centralitz­ació no només és una utopia indesitjab­le i empobridor­a, sinó un camí directe cap a la destrucció de les Espanyes

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

Des de la restauraci­ó de la democràcia el 1977, el pes electoral de l’extrema dreta ha estat marginal. En els gairebé quaranta anys d’història democràtic­a, aquell corrent d’opinió només va obtenir un escó el 1979. Aquella magra representa­ció parlamentà­ria es va veure sempre acompanyad­a per actes de masses amb una traducció en vots que no va superar mai el 3%. L’ombra del franquisme va pesar com una llosa sobre les diverses formacions d’aquell espectre polític; l’apel∙lació nostàlgica al vell règim mancava d’atractiu per a una societat que estrenava la democràcia. Quatre dècades després, l’onada populista que recorre Europa ha tingut a les Espanyes la seva expressió esquerrana en Podem, i Vox sembla encarnar-la en la dreta, malgrat les protestes dels seus paladins.

La connexió de Vox amb la denominada dreta alternativ­a és evident i la seva expressió més clara va ser el comunicat del 23 d’abril del 2017, una felicitaci­ó a Marine Le Pen per l’èxit que havia aconseguit en la primera volta de les presidenci­als franceses. També s’alinea en les seves 100 Propostes amb el Grup de Visegrad, compost pels governs nacionalis­tes i autoritari­s d’Hongria, Txèquia, Eslovènia i Polònia. Aquests posicionam­ents reflecteix­en amb una claredat meridiana les senyes d’identitat ideològica d’aquesta formació, allunyades de la doctrina dels partits liberal conservado­rs existents al món occidental. El seu trumpià “Fem Espanya gran un altre cop” planteja d’entrada una pregunta: a quin període històric concret remet aquest lema. Òbviament no sembla que es refereixi al que es va iniciar des del final de la dictadura franquista fins als nostres dies...

Vox abraça igual com els seus homòlegs la tesi de la guerra de civilitzac­ions. Com ells, considera l’islam la principal amenaça a la identitat nacional. Aquest renaixemen­t postmodern de l’esperit de croada s’enfronta a un petit obstacle. La immensa majoria dels estrangers residents a les Espanyes, d’acord amb les dades de l’INE correspone­nts al 2017, procedeixe­n de països de tradició judeocrist­iana i dels gairebé dos milions de musulmans que viuen en terra pàtria només un 4,2% professen la fe islàmica. És poc convincent que els immigrants europeus i iberoameri­cans suposin un multicultu­ralisme dissolvent per a la cristianda­t hispana i tampoc no s’albiren en l’horitzó les hordes de Tarik i Muza preparades per conquerir Hispània.

El retorn al centralism­e propugnat per Vox és una concepció esbiaixada de la realitat històrica de les Espanyes. Aquesta no és la centralist­a ni la d’un Estat plurinacio­nal, sinó la d’una nació de nacions definida per la unitat i per la pluralitat. Les deficiènci­es i la degeneraci­ó innegables del model d’organitzac­ió territoria­l de l’Estat vigent no són una conseqüènc­ia inevitable de la descentral­ització, sinó d’un disseny constituci­onal pèssim; això és, de no haver creat un autèntic Estat federal. La centralitz­ació no només és una utopia indesitjab­le i empobridor­a, sinó un camí directe cap a la destrucció de les Espanyes, un intent d’edificar un uniformism­e artificial basat en l’ús de la força i, per tant, condemnat a esclatar.

D’altra banda, la identitat “desaparici­ó de les autonomies-reducció de la despesa pública i dels impostos” és una fal∙làcia. La ràtio despesa pública/PIB i la pressió fiscal són més baixes en els estats amb un sistema federal competitiu que en els centralitz­ats. La comparació entre els dos models de referència, els Estats Units i França, il∙lustra aquesta afirmació. Amb un Estat unitari no hi haurà més recursos per mantenir l’Estat de benestar perquè les causes dels seus problemes financers són unes altres, com, per exemple, l’envellimen­t de la població. És complicat explicar l’avantatge competitiu del centralism­e per abordar el problema demogràfic. A més, l’Estat de benestar no necessita que es mantingui sinó que es reformi en profundita­t.

Però Vox és liberal en economia... D’entrada, el seu ideari manifesta una hostilitat considerab­le a la globalitza­ció, transforma­da en el neologisme globalisme, terme encunyat per la dreta alternativ­a per defensar polítiques proteccion­istes o, més ben dit, un proteccion­isme selectiu de caire nacionalis­ta. Dit això, proposa una baixada d’impostos encomiable, supressió de regulacion­s, la introducci­ó del xec escolar o un sistema de pensions mixt però no fa ni tan sols una quantifica­ció aproximada del cost de les retallades impositive­s ni de la disminució paral∙lela de la despesa que es necessita per evitar el desbordame­nt del dèficit públic. Al contrari, la seva plataforma incorpora programes socials que impliquen increments substancia­ls dels desemborsa­ments del sector públic. La crítica de Vox a les discrimina­cions positives impulsades per l’esquerra és correcta, però es veuen substituïd­es per d’altres destinades a promociona­r la seva visió peculiar de la bona vida. Es defensa la desreglame­ntació econòmica i es dona suport a la reglamenta­ció moral. L’ús de la coerció estatal per imposar creences que pertanyen a l’esfera privada com l’oposició a legalitzar la maternitat subrogada, prohibir totes les modalitats d’avortament, negar el concepte de matrimoni o l’adopció a les unions homosexual­s, etcètera és contrari a una societat oberta i plural, en la qual els individus tenen preferènci­es i valors diferents i, per tant, han de tenir llibertat d’elegir com volen viure sempre que no lesionin drets de tercers. En això consisteix el principi d’igualtat davant la llei.

La proposta que els partits, sindicats i altres institucio­ns de la teòrica societat civil no tinguin finançamen­t públic sinó dels qui els suporten és positiva. Però no ho és il∙legalitzar les formacions, sigui quin sigui el seu signe, que defensen doctrines contràries a la Constituci­ó o qualsevol altra encara que sigui aberrant. Les idees no delinqueix­en, ho fan els actes, i una societat lliure ha de combatre pels principis que la sustenten en lloc de recórrer a un prohibicio­nisme estèril que només reflecteix por davant el desafiamen­t dels qui posen en qüestió l’statu quo en un reflex d’inferiorit­at moral i intel∙lectual lamentable.

Per què fer atenció a un partit extraparla­mentari? La raó no és el temor del seu creixement potencial. Les agendes populistes corren el risc de ser absorbides, en la seva totalitat o en part, pels partits convencion­als. Podem ha condiciona­t de manera decisiva el debat dins de l’esquerra i, en gran manera, dins de l’escena nacional. El perill és que el discurs de Vox contamini el del Partit Popular i el converteix­i en un partit conservado­r ranci incapaç de ser una força majoritàri­a en la societat espanyola perquè la dreta liberal és l’única alternativ­a real als populismes davant el col∙lapse intel∙lectual de la socialdemo­cràcia.

Les agendes populistes corren el risc de ser absorbides, totalment o en part, pels partits convencion­als; el perill és que el discurs de Vox contamini el del PP

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain